Får man vara fåfäng även när man är gammal? Får man tycka att man själv är vacker?

Känslan av att vara fin väsentlig för välbefinnandet för många människor. Att få håret upplagt, läpparna målade, näshår borttagna och naglarna vårdade är viktigt för många. Många enheter arbetar medvetet med detta. Om inte förutsättningarna finns varje dag så kan det vara en aktivitet som SPA eller skönhetssalong någon gång i veckan. Att få klä upp sig inför en måltid väcker ofta en positiv förväntan.  

För många människor och kanske framförallt många kvinnor så är valet av kläder något som de lägger ner tankemöda på. Även sådant som att få vårda sitt hår, måla sina naglar, sätta på lite läppstift kan vara viktigt för välbefinnandet. Att få välja kläder, titta sig i spegeln och korrigera utseendet om man inte är nöjd.  

Kan man få hjälp med att ta bort generande hårväxt, näshår, öronhår och långa strån som växer på halsen. Många äldre herrar får skrynklig hud och det kan krävas viss ansträngning för att få bort alla skäggstrån.  

Jag har sett äldreboenden som vissa fredagar erbjuder skönhetssalong, kanske med ett glas vin, samtal och lite stillsam musik. Ett äldreboende i Kungsbacka valde nyligen att inreda ett tomt rum som skönhetssalong. Det finns äldreboenden som skapat en SPA-avdelning av det gemensamma badet.

När vi blir äldre blir vårt hår märkbart tunnare, får en förändrad textur och blir grått. Att håret blir grått är den mest uppenbara förändringen på åldrande. Anledningen är att det sker biologiska förändringar i kroppen som påverkar att hårsäcken inte längre producerar det naturliga pigmentet melanin in i hårets fibrer. Vid 35 årsåldern börjar håret förlora sina pigment och de blir gråa. Håret blir också strävare och svårare att hantera. Med åren blir även hårbotten torrare på grund av minskad produktion av talg och lipider. Den största förändringen är att håret blir tunnare och att vi får färre hårstrån. Det innebär också att håret blir svagare och hårstråna mer lättskadade.

Hårvården påverkar också hur slitet håret blir. Hårtork och plattång sliter på håret liksom väder och vind.  

Hårvård kan ofta utföras på boendet. Många enheter har numera särskilda rum där det bedrivs skönhetsvård. Ofta kommer en frisör regelbundet och erbjuder klippning. Den som önskar ha kvar sin tidigare frisör kan åka dit med färdtjänst.  

Det kan vara ett bra sätt att hålla kontakten med samhället utanför boendet. Personalen kan ibland också lägga upp håret på rullar i samband med dusch. För den egna självkänslan kan det vara viktigt att få känna sig snygg. För många är det viktigt att få ta hand om sitt hår och sin hud. Det bör framgå i genomförandeplanen hur den boende vill ha sitt hår och sin hud skött och vad den boende behöver hjälp med.  

Undersköterska:  Vad gör ni för att göra den äldre delaktig i klädval, hårskötsel med mera? Får de som bor på äldreboendet välja sina kläder själva? Hur hanterar vi haklappar i matsalen? Får den enskilde sitta med en kladdig haklapp en lång stund efter måltiden. Går det att få en smakfull makeup, målade naglar och håret lagt?

Chef och legitimerad personal: Vad gör ni på ert boende? Vilka förutsättningar ges för frisören? Skulle det finnas förutsättningar att inreda en skönhetssalong eller ett SPA? Går det att köpa hem lite vin vid något tillfälle och umgås under lite festligare omständigheter? Planerar ni så att undersköterskorna kan bedriva tillfällig skönhetssalong med det där lilla extra en fredag eftermiddag inför helgen?

Närstående: Brukar er närstående vara vårdat klädd? Fungerar hygien och hårvård på ett bra sätt? Har din närstående de produkter som behövs för att hen ska kunna sköta sitt hår som hen vill?  

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
  • 2023-05-08 08:36

    Stafettpersonal

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-27 05:00

    Patient fick krypa på golvet

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-20 09:10

    Ny bok "Har mamma det bra - introduktion till äldreboendet"

    Läs mer >>

    info
  • 2024-04-18 04:00 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt
    Rätt använd teknik kan bidra till bättre innehåll i vården.
    info
  • 2024-04-15 04:00 09 Mat och måltid
    Mat och fallförebyggande: Så säkerställer äldreboendet en trygg och näringsrik mathantering
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-04-11 04:00 05 Planering
    Rätten att vara centrum i sitt eget liv
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-04-08 04:00 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt
    Får de boende stöd med ett funktionshöjande arbetssätt?
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-04-04 04:00 11 MTP
    Hänger ni med i den tekniska utvecklingen?
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-04-02 04:00 12 Personlig omvårdnad
    Muntorrhet kan skapa svårigheter i vardagen.
    Foto: Mostphotos
    info
comments powered by Disqus

Skriv upp dig till
Vårdpraktikans nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev