Att få fel kost innebär hälsorisker

Kunskaper kring anpassad kost är nödvändig i äldreomsorgen. För den boende handlar det om välbefinnande och respekt, men också ett viktigt riskförebyggande inslag i omsorgen.

Foto: Mostphotos

Det finns en mängd olika tillstånd och situationer då kosten kan behöva anpassas till den boendes behov med avseenden på val av livsmedel eller konsistens. Kultur, religion, medicinering, sjukdomar, sväljningssvårigheter och allergier är exempel på sådant som påverkar val av mat även för den som är undernärd eller som riskerar att drabbas av undernäring.

Ur patientsäkerhetssynpunkt är det viktigt att utforma kosten så att den bidrar till symtomlindring, ökat välbefinnande och bidrar till tillfrisknande. En förutsättning för optimal individuell anpassning är ett personcentrerat synsätt. Undernäring är en vanlig bidragande orsak till att äldre dör i förtid.

Valet av mat visar också i vilken omfattning verksamheten respekterar den enskildes önskemål och behov. Det händer exempelvis att verksamheten serverar en tråkigt komponerad vegetarisk rätt till den som inte äter fläsk. Om alternativen inte är genomtänkta så riskerar de bidra till att den boende drabbas av undernäring och att planeringen av måltiderna blir diskriminerande gentemot de som har särskilda behov eller önskemål.

För den boende är det viktigt att den anpassade kosten är god, näringsriktig och tillagad med omsorg. Om maten levereras till boendet så är det viktigt att medarbetarna, och även den boende om den så önskar, får information om vad maten innehåller. När det gäller matallergier kan det även vara viktigt att hålla olika maträtter åtskilda så att inte någon av misstag får i sig allergiframkallande föda.

Maträtter får märkas med exempelvis glutenfri, laktosfri, mjölkfri, sojafri, nötfri eller äggfri enbart om de lever upp till de krav som finns i livsmedelsförordningarna.

Undersköterska: Får ni bra information om vad den mat som serveras innehåller? Har ni tydlig information om vilka boende som har behov av specialkost?

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut: Har ni bra förutsättningar att erbjuda de boende anpassad kost? Finns det förbättringsområden? Får de som har anpassad kost som är tillagad och serverad med omsorg?

Boende och närstående: Får alla boende lika omsorgsfullt tillagad mat på enheten?

Aktuellt i media
  • 2024-04-18 04:00 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt
    Proper use of technology can contribute to better content in healthcare.
    info
  • 2024-04-15 04:00 09 Mat och måltid
    Food and fall prevention. How the nursing home ensures a safe and nutritious food handling.
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-04-11 04:00 05 Planering
    The right to be the center of one's own life
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-04-08 04:00 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt
    Do the residents receive support with a function-enhancing working method?
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-04-04 04:00 11 MTP
    Are you keeping up with the technical development?
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-04-02 04:00 12 Personlig omvårdnad
    Dry mouth can create difficulties in daily life.
    Foto: Mostphotos
    info
comments powered by Disqus

Skriv upp dig till
Vårdpraktikans nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev