Hälsa och åldrande

Vi kan var och en göra mycket för att hålla igång kroppen och hjärnan högt upp i åren.

Många upplever glädje och lycka trots sjukdom, sorg och åldrande. Hälsa och ohälsa har en annan dimension än sjukt och friskt. Det finns mycket som var och en kan göra själva för att hålla i gång såväl minne som kropp. Fysisk träning har visat sig skydda från många förändringar i kroppen som bidrar till åldrandet. Faktum är att den som börjar träna även vid hög ålder kan bli ”yngre” rent kroppsligt sett.

Faktum är att det aldrig är för sent att börja träna. En sjuttifemåring som börjar träna kan komma upp i samma kondition som en normaltränad tjugofemåring. Det går också att återuppta funktioner som man förlorat. Det finns många äldre som åker Vasaloppet, cyklar Vättern Runt och till och med genomför Ironman.
Träningen behöver vara anpassad till den äldre så att det inte blir skador.

Det är fullt möjligt att öka styrka och även muskelmassa med rätt utformad träning. Med träning kan man bibehålla eller öka balans och förmåga att klara de viktiga aktiviteter som gör den boende självständig i vardagen. Även risk för fallskador, frakturer, infektioner och annat minskar med träning.

Det finns äldreboenden där en grupp boende varje dag går ut på en långpromenad.  Trettio minuters promenad gör underverk för en gammal människas ork. Genom att hålla i gång musklerna så förbättras balansen och därmed minskar risken för fallolyckor. Även minnet förbättras samtidigt som det är en trevlig daglig rutin där de som deltar har trevligt tillsammans.

Kosten har också betydelse. Ett exempel är inta av vitaminer. Alla vitaminer är viktiga även för den som är äldre. D-vitamin intar ändå en särställning då det har koppling till fallrisk. Vi får vårt D-vitaminbehov tillgodosett genom solljus och kostintag. För den som är äldre och bosätter sig på ett äldreboende blir tiden i solen oftast mindre samtidigt som hudens förmåga att ta upp D-vitamin från solljuset försämras. Yngre personer behöver ungefär 10 mikrogram D-vitamin per dag och den som är över 75 år behöver 20 mikrogram per dag.

För den som har D-vitaminbrist blir skelettet mjukare, även värk i skelettet förekommer. Risken för fraktur ökar av benskörhet men kan också ge gångsvårigheter. Vid sidan av detta kan bristen leda till kramp, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och irritabilitet. D-vitamin finns framför allt i fet fisk som lax. Det finns även i mejeriprodukter och ägg men ofta i små mängder vilket gör att det är svårt att täcka dagsbehovet.
Kalcium är viktigt för skelettet. Behovet är oförändrat genom åldrandet. Även här är mjölkprodukter och fisk nyttiga. 5 dl mjölkprodukter täcker det mesta av dagsbehovet.

Om aptiten går ner kan det vara viktigt att försöka äta oftare och mindre portioner. Det finns äldreboenden som alltid har någon form av tilltugg tillgängligt för den som är sugen. Viktminskning kan vara en varningssignal om att kroppen inte får i sig tillräckligt med näring. Det finns bra tips och råd på Livsmedelsverkets hemsida. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/aldre---rad-om-bra-mat.

Undersköterska:
• Vad gör ni för att försöka hålla igång de boende så att de bibehåller muskelstyrka och balans?

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
• Erbjuder ni gruppaktiviteter utomhus såsom dagliga promenader?
• Har ni några tricks för att få dem som äter dåligt att få i sig tillräckligt med näring över dygnet?

Boende och närstående:
• Vad gör ni för att hålla igång kroppen och hjärnan?

Aktuellt i media
 • 2024-05-28 04:00 01 Kvalitet, 06 Dokumentation
  The importance of clear routines at the nursing home: Making it "Easy to do right"
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2024-05-23 04:00 04 Bemötande, 05 Planering, 03 Ledarskap
  What can you do to make your accommodation attractive to someone who is going to move in?
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2024-05-22 04:00 01 Kvalitet
  The right level of ambition is key to success
  info
 • 2024-05-21 04:00 01 Kvalitet, 06 Dokumentation, 07 Riskhantering, 03 Ledarskap
  Nursing homes should work with systematic quality development
  info
 • 2024-05-17 04:00 01 Kvalitet, 15 Handlingsberedskap, 05 Planering
  Strategic Planning for Skills Development at the Nursing Home: Strengthening Staff Skills and Qualifications
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2024-05-13 04:00 18 Arbetsmiljö och utveckling
  It is important to have a conversation climate with a high ceiling. Dominance techniques and reprisals lower the quality.
  Foto-Michael-Erhardsson-web
  info
comments powered by Disqus

Skriv upp dig till
Vårdpraktikans nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev