Så skapar du nöjda boende och närstående på äldreboendet – konkreta exempel och strategier

Det blir alltfler som anser att boende och närstående behöver ges möjlighet att vara delaktiga i arbetet med att stärka kvaliteten på äldreboendet. Genom att arbeta med personcentrerad vård, öppna upp för meningsfulla aktiviteter och ha tydlig kommunikation kan äldreboendet säkerställa att både de boende och deras närstående känner sig trygga och nöjda. Här är konkreta exempel på hur äldreboendet kan skapa en positiv miljö där alla trivs.

Foto: Mostphotos

Så skapar äldreboendet nöjda boende och närstående – konkreta exempel på framgångsrikt arbete


Att säkerställa nöjda boende och deras närstående är en av de viktigaste målsättningarna för ett äldreboende. Genom att fokusera på individuell omsorg, öppen kommunikation och meningsfulla aktiviteter kan äldreboendet skapa en miljö där både de boende och deras närstående känner sig trygga och väl omhändertagna. Här är några konkreta exempel på hur man kan arbeta för att uppnå detta.

Ett sätt att göra boende och närstående delaktiga i kvalitetsutvecklingen är att arbeta med brukarrevisioner. De som bor på enheten och deras närstående får då vara med och utvärdera kvaliteten av olika områden ur deras perspektiv.  

Ett annat sätt är att ha en fortlöpande dialog med de boende och deras närstående kring kvalitetsarbetet som genomförs på enheten. De kan då vara med och utvärdera pågående förbättringsarbete.  

I nuläget gör Socialstyrelsen öppna jämförelser inom äldreomsorgen genom enkäter till äldre och deras närstående. Dessa går ut till boende på äldreboende och de som har hemtjänst. De handlar om faktorer som upplevelse av trygghet, riskförebyggande arbete och vård i livets slutskede. Dessa redovisas på enhetsnivå och intresserade kan se hur kvaliteten på deras enhet står sig i förhållande till andra äldreboenden.  

En möjlighet är att äldreboenden själva genom enkäter mäter hur boendet fungerar för de boende och deras närstående med påståenden som:  
- Måltider är näringsriktiga och trevliga
- Personalen bemöter mig alltid med respekt
- Det är en behaglig ljudmiljö på min enhet
- Jag besväras aldrig av obehagliga lukter
- Det är behagligt klimat på boendet.
- Besökare känner sig välkomna till boendet.  
- De aktiviteter som erbjuds är anpassade till mina intressen
- Personalen gör det vi kommit överens om i genomförandeplanen.  

Påståendena kan kompletteras med en möjlighet att lämna kommentarer. Dessa kan sedan ge inspiration för kommande utveckling av kvaliteten på enheten. Kanske kan vi i framtiden även utvärdera själva omsorgshandlingen. Hur det kändes att bli tvättad eller matad av just den här medarbetaren.  

Personcentrerad vård och omsorg


Individuella vård- och genomförandeplaner: Genom att utveckla vård- och genomförandeplaner som är anpassade till varje boendes behov och preferenser kan äldreboendet säkerställa att omsorgen verkligen möter deras förväntningar. Planerna bör omfatta allt från medicinska behov till personliga intressen och rutiner, vilket gör att de boende känner sig respekterade och sedda som individer.
Flexibel omsorg: Genom att erbjuda flexibilitet i omsorgen kan boendet anpassa sig efter varje individs dagsform och önskemål. Till exempel kan de boende få möjlighet att välja när de vill äta, delta i aktiviteter eller ha "egen tid" för att känna sig mer delaktiga i sin egen vardag.

Meningsfulla aktiviteter


Anpassade aktiviteter: Aktiviteter som är anpassade till de boendes intressen och förmågor bidrar till ökad livskvalitet. Ett äldreboende kan exempelvis arrangera allt från hantverkskurser, musikstunder, filmkvällar och promenader i trädgården till mer specialiserade aktiviteter som matlagningskurser eller litteraturcirklar. Det viktiga är att aktiviteterna är meningsfulla och engagerande för de boende.
Delaktighet i planeringen: Att göra de boende delaktiga i planeringen av aktiviteter skapar en känsla av delaktighet och inflytande över vardagen. Detta kan göras genom boenderåd eller genom att samla in feedback och önskemål från de boende regelbundet.

Öppen och tydlig kommunikation


Regelbunden information till närstående: Genom att hålla de närstående uppdaterade om boendets rutiner, aktiviteter och de boendes hälsa kan äldreboendet skapa trygghet och förtroende. Det kan ske genom nyhetsbrev, telefonsamtal eller regelbundna informationsmöten.
Boendets inflytande på vården: Det är viktigt att de boende och deras närstående känner att de har inflytande på beslut som rör vården och omsorgen. Genom att skapa enkla kanaler för att lämna förslag eller uttrycka åsikter kan äldreboendet visa att de lyssnar och anpassar sig efter behoven.

Skapa en välkomnande miljö


Hemlik miljö: Att skapa en hemlik miljö på äldreboendet bidrar till att de boende känner sig mer hemma. Genom att låta de boende inreda sina rum med personliga föremål och att skapa gemensamma utrymmen som är både funktionella och trevliga kan trivseln öka.
Välkomna närstående: Närståendes engagemang är en viktig del av de boendes välbefinnande. Genom att göra det lätt för närstående att besöka boendet och delta i aktiviteter skapas en gemenskap som stärker relationerna. Arrangera till exempel gemensamma familjemiddagar, öppna hus-dagar eller temakvällar för att inkludera närstående i boendets sociala liv.

Uppföljning och utvärdering


Samlade synpunkter: Regelbundna enkäter och samtal med både de boende och deras närstående kan ge äldreboendet värdefull feedback om vad som fungerar bra och vad som kan förbättras. Detta skapar en känsla av att deras åsikter tas på allvar och att boendet hela tiden strävar efter att förbättra omsorgen.
Uppföljning av insatser: Det är viktigt att de förbättringar och förändringar som genomförs på äldreboendet följs upp för att säkerställa att de verkligen ger önskat resultat. Genom att regelbundet utvärdera de förändringar som görs kan äldreboendet snabbt justera och anpassa insatserna för att möta de boendes behov.

Medarbetarna som nyckel till framgång


Medarbetarnas bemötande: En av de viktigaste faktorerna för att skapa nöjda boende och närstående är personalens bemötande. Genom att uppmuntra empati, respekt och lyhördhet i alla interaktioner med de boende kan personalen göra stor skillnad i hur de boende upplever sin vardag.
Kontinuerlig kompetensutveckling: Regelbunden utbildning och kompetensutveckling för personalen säkerställer att de har de verktyg och kunskaper som krävs för att ge den bästa omsorgen. Detta kan inkludera utbildning i personcentrerad vård, kommunikation eller specialiserad vård för äldre med specifika behov.

Sammanfattning


Genom att arbeta med personcentrerad omsorg, öppna upp för meningsfulla aktiviteter, ha en tydlig och öppen kommunikation samt skapa en trivsam och välkomnande miljö kan äldreboendet säkerställa nöjda boende och närstående. Nyckeln till framgång ligger i att alltid vara lyhörd för de boendes och närståendes behov och att kontinuerligt följa upp och anpassa omsorgen efter deras önskemål och förutsättningar.

Reflektionsfrågor - nöjda boende:
Undersköterska och vårdbiträde:
- Hur arbetar ni med att lyssna av hur de boende trivs hos er?
- Ges de boende verkligt inflytande över utbudet av aktiviteter på boendet?  

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
- Hur kan ni fånga de boende och de närståendes upplevelse av kvalitet på äldreboendet?
- Vad gör ni i dag för att skapa delaktighet och medinflytande när det gäller kvaliteten på äldreboendet?

Boende och närstående:
- Hur upplever du att möjligheterna till inflytande ser ut?
- Finns det något du skulle vilja att det blev bättre?

Läs mer - om inflyttning

Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne - Bättre vård varje dag

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
  • 2023-05-08 08:36

    Stafettpersonal

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-27 05:00

    Patient fick krypa på golvet

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-20 09:10

    Ny bok "Har mamma det bra - introduktion till äldreboendet"

    Läs mer >>

    info
  • 2024-10-03 04:00 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt, 09 Mat och måltid
    Att leva till hundra - Om hälsa och åldrande
    info
  • 2024-10-02 04:00 12 Personlig omvårdnad
    Säkra rutiner för egenvård i äldreboenden: Främja självständighet och säkerhet
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-10-01 04:00 09 Mat och måltid, 13 Hygien
    Trygg och säker livsmedelshantering på äldreboendet: riskerna med att fuska med mathållningen
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-09-30 04:00 09 Mat och måltid
    Jag vill kunna bjuda mina gäster på mat och fika även på äldreboendet - Så skapar äldreboendet en välkomnande miljö för besökare
    info
  • 2024-09-26 04:00 06 Dokumentation
    Så arbetar äldreboendet med social dokumentation för att förbättra omsorgen om de boende
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-09-23 04:00 07 Riskhantering, 08 Förebyggande o lokaler
    Så kan äldreboendet minska risken att boende med demenssjukdom går vilse utan att låsa in dem
    Foto-Trullsa_Mostphotos-webb
    info
comments powered by Disqus

Skriv upp dig till
Vårdpraktikans nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev