Samverkan med närsamhället
Samverkan med närsamhället kan sätta guldkant på tillvaron på äldreboendet. Ett exempel är TV-serien "Fyraåringarna på äldreboendet" som med önskvärd tydlighet visade att de äldre blev engagerade och aktiva. Det finns äldreboenden som arbetar med särskild profil, har volontärer som kommer regelbundet, sponsorer som fixar biljetter till hockey och teater eller en vänförening som på olika sätt bidrar till trivseln för de boende på äldreboendet.
Värdet av samverkan med närområdet
Samverkan med närområdet är av stor betydelse för ett äldreboende och kan erbjuda värdefulla fördelar för både de boende och medarbetarna. Här är några skäl till varför detta är viktigt:
Ökad social interaktion: Genom att samverka med närområdet kan de boende få möjlighet att interagera med människor utanför äldreboendets väggar. Detta kan minska risken för social isolering och depression och främja positiva sociala relationer.
Variation och aktiviteter: Genom att samarbeta med lokala organisationer och företag kan äldreboendet erbjuda en bredare variation av aktiviteter och evenemang för de boende. Detta kan inkludera kulturella evenemang, utflykter eller workshops som ger en meningsfull sysselsättning.
Kulturellt och intellektuellt berikande: Närområdet kan erbjuda tillgång till kulturella och intellektuella resurser som bibliotek, teatrar och konstgallerier. Detta ger de boende möjlighet att fortsätta lärande och kulturellt engagemang.
Stöd och tjänster: Genom samarbete med lokala tjänsteleverantörer kan äldreboendet tillhandahålla praktiskt stöd och tjänster för de boende, såsom hälsovård, frisör- och skönhetsbehandlingar, eller fysioterapi.
Inkludering och delaktighet: Genom att delta i närområdets aktiviteter och evenemang kan de boende känna sig mer inkluderade i det bredare samhället. Detta kan öka deras känsla av delaktighet och självständighet.
Stöd för medarbetarna: Medarbetarna på äldreboendet kan också dra nytta av samverkan med närområdet. Det kan ge dem möjlighet att utbyta erfarenheter och kunskap med andra vårdgivare och organisationer samt erbjuda utbildningsmöjligheter.
Stärkt samhällsband: Genom att vara en del av det lokala samhället kan äldreboendet stärka sina samhällsband och bygga positiva relationer. Detta kan skapa en stödjande miljö för både de boende och medarbetarna.
Samverkan med närområdet främjar alltså en integrerad och berikande livsstil för de boende på äldreboendet och stärker samhällssammanhållningen samtidigt som det erbjuder resurser och stöd för medarbetarna. Det är en win-win-situation som kan förbättra livskvaliteten och trivseln för alla involverade parter.
TV-serien ”Fyraåringarna på äldreboendet” där en förskola regelbundet träffar de boende på ett äldreboende visar vilka kvaliteter samverkan med närsamhället kan ge.
Volontärer
Volontärer kan hjälpa till att sätta guldkant genom aktiviteter och stöd. Volontär, frivillig eller ideellt arbete. Kärt barn har många namn. Många människor gör volontärinsatser i olika sammanhang. Genom att göra något som betyder något och samtidigt bidra till en bättre värld känns tillvaron mer meningsfull. Det finns massor av uppgifter där utomstående kan bidra till att skapa guldkant i tillvaron.
Samarbete med volontärer kan avsevärt förbättra kvaliteten på omsorgen på äldreboendet på många sätt:
Ökad social interaktion: Volontärer kan tillhandahålla sällskap och social interaktion för de boende, vilket kan minska känslor av ensamhet och isolering.
Mångfald av aktiviteter: Volontärer kan bidra med olika färdigheter och intressen, vilket kan öppna upp för en bredare variation av aktiviteter och evenemang på äldreboendet.
Personlig uppmärksamhet: Genom att ge en-till-en-uppmärksamhet och stöd till de boende kan volontärer hjälpa till att tillgodose individuella behov och önskemål.
Stöd för personalen: Volontärer kan avlasta personalen genom att hjälpa till med enklare uppgifter och uppgifter som inte kräver medicinsk kompetens, vilket frigör tid för mer komplex vård.
Berikande erfarenheter: Interaktion med volontärer kan ge de boende möjlighet att dela erfarenheter och skapa meningsfulla minnen, vilket främjar deras mentala och känslomässiga välbefinnande.
Utökade resurser: Volontärer kan tillföra resurser i form av tid, kunskap och engagemang utan att öka kostnaderna för äldreboendet.
Stärkt samhällsanknytning: Genom att samarbeta med volontärer stärker äldreboendet sina band med det lokala samhället och skapar positiva relationer som gynnar både de boende och verksamheten som helhet.
Samarbete med volontärer är en värdefull resurs som kan förbättra livskvaliteten och omsorgen för de äldre på boendet. Det kan skapa en positiv och stödjande miljö där de boende känner sig sedda, uppskattade och väl omhändertagna.Några har ett samarbete med Röda Korset eller andra organisationer. Det finns många uppgifter för en volontär. Att besöka ensamma äldre eller att dra ut personer, att ha någon som kommer och läser tidningen, en bok, sjunger eller målar tillsammans med de som bor där skapar liv och aktivitet eller kanske att ta med några ut på en promenad.
En grupp som säkert skulle kunna göra värdefulla insatser är yngre pensionärer. För den som inte har närstående i närområdet kan hjälp med klädinköp vara värdefullt. För den som är ensam mycket kan ett vänskapligt besök då och då av någon som pratar om gamla tider kan ha ett stort värde.
Det går kanske att få till ett samarbete med Röda Korset, Stadsmissionen eller någon lokal pensionärsorganisation för att skapa ett utbyte? En del kommuner tillhandahåller volontärsamordnare. Andra kan betala för ungdomsplatser sommartid, vilket kan bidra till att sätta guldkant på tillvaron.
Profilboenden - anpassade miljöer för äldre människor olika intressen och behov
Profilboenden blir vanligare. Att ta vara på sina styrkor och att göra något bra av det skapar en tydlighet för de äldre när de ska flytta till ett äldreboende. Det finns vårdgivare som gör profilering till sitt signum. De flesta äldreboenden har styrkor och fördelar, men det är inte alla som tar möjligheten att profilera sig.
Många boenden utformar en speciell inriktning utifrån de förutsättningar just det boendet har. Det finns språkboende för finsk-, persisk-, spansk- eller arabisktalande medarbetare. Även boenden som är inriktade på spa, gym, kultur, dans, sång, hotellkänsla existentiella frågor med mera. Alla äldreboenden kan profilera sig genom att formulera en vårdgaranti på något eller några områden.
Profilboenden har blivit alltmer populära inom äldreomsorgen och erbjuder skräddarsydda vårdmiljöer för äldre med specifika intressen och behov. Dessa boenden strävar efter att skapa en meningsfull och givande livsstil för de äldre genom att fokusera på olika teman som kultur, sport, eller natur. Här är några exempel på profilboenden och hur de anpassar sina aktiviteter och miljöer för att passa de äldres önskemål:
Kulturella profilboenden:
Aktiviteter: Dessa boenden kan innehålla konst- och hantverksverkstäder, musiklektioner, bokcirklar och besök på kulturella evenemang som teaterföreställningar och konstutställningar.
Miljö: Interiören är ofta dekorerad med konstverk och musikinstrument för att främja kreativitet och kulturellt engagemang. Det kan också finnas ett bibliotek med ett brett utbud av böcker.
Sportinriktade profilboenden:
Aktiviteter: Här prioriteras fysisk aktivitet med gruppträning, promenadklubbar, simning, och andra sportrelaterade aktiviteter.
Miljö: Boendet kan vara utrustat med gym, simbassänger, och tillgång till idrottsanläggningar. Utomhusmiljön inkluderar ofta trädgårdar och promenadstigar för motion.
Naturinriktade Profilboenden:
Aktiviteter: Dessa boenden fokuserar på utomhusaktiviteter som trädgårdsarbete, fågelskådning, vandring och utflykter till natursköna platser.
Miljö: Boendemiljön är ofta omgiven av natur, med gröna trädgårdar och gångvägar. Det kan finnas växthus och fågelmatningsstationer för att locka naturentusiaster.
Profilboenden anstränger sig också för att anpassa vårdpersonalens kompetens och utbildning till de äldres intressen. Det innebär att personalen kan planera och delta i aktiviteter som är relevanta för det valda temat, vilket skapar en engagerad och delaktig atmosfär.
För de äldre innebär profilboenden att de kan bo i en miljö som främjar deras personliga intressen och behov. Detta leder oftast till ökad livskvalitet och välbefinnande eftersom de äldre kan fortsätta att ägna sig åt det de älskar och interagera med likasinnade. Profilboenden visar hur äldreomsorgen kan vara både individanpassad och berikande för de äldre invånarna.
Det händer att äldreboenden är samlokaliserat med ett köpcentrum eller en simhall, vilket blir en del av profilen. Andra fokuserar på miljöprofil, KRAV-märkt mat, natur eller hälsa. Många äldreboenden får regelbundna besök av våra vård-, terapi- och besökshundar. På andra äldreboenden finns akvarier, katter och höns.
Där det är konkurrens om placeringar skapar marknaden ett tryck på profilering. Det finns inget som hindrar att ett boende profilerar sig utan att det finns ett marknadstryck. Det kan finnas naturliga förutsättningar som om de tas tillvara ökar kvaliteten på verksamheten och känslan av stolthet hos de som arbetar.
Sponsorer
En del äldreboenden är gråtrista. Jag ska berätta om ett äldreboende i en mellanstor svensk stad. Fastighetsägaren kom på besök en dag och tyckte att lokalerna var trista. Han ägde en konstsamling och föreslog verksamhetschefen att få hänga konst på väggarna i äldreboendet. Det ena gav det andra och ett samarbete utvecklades. Nu får äldreboendet regelbundet ny konst och de får sponsorsbiljetter till hockeymatcher och teaterföreställningar, vilket innebär att de som bor på boendet ges möjlighet att komma ut och njuta av samhället utanför boendet regelbundet.
Ett sätt att bredda förutsättningar för aktiviteter och skönhetsupplevelser kan vara sponsring. Det kan vara fastighetsägaren, en vänförening eller annan verksamhet i närområdet som kan bidra med möjligheter till guldkant i verksamheten. Det finns gott om människor i vårt land som vill bidra till att göra vården bättre på frivillig basis utan egennytta.
Andra äldreboenden har vänföreningar som ordnar fester och ytterligare andra har samarbeten med närliggande dagis som kommer och går luciatåg.
Det finns många vinnare. Medarbetarna får se de äldre i andra sammanhang, närstående erbjuds förutsättningar och stöd i att möta sina närstående på andra platser än bara i boendet och de äldre ges en möjlighet att bevara kontakten med samhället utanför äldreboendet.
Det går att låta frivilliga människor komma in på äldreboendet och bidra till att utveckla aktiviteter, utsmyckning eller annat som bidrar till att göra boendet trevligare och mer levande.
Evenemang och aktiviteter:
Sponsorer kan finansiera evenemang som musikkonserter, teaterföreställningar, dansuppvisningar och temadagar. Detta ger de äldre möjlighet att njuta av kulturella och underhållande aktiviteter utan att lämna boendet. Det skapar en livlig atmosfär och ger dem något att se fram emot.
Utflykter och resor:
Sponsorer kan bidra med medel för utflykter till parker, museer, eller andra intressanta platser. Utflykter ger de äldre chansen att upptäcka nya platser och återuppleva gamla minnen. Det främjar också social interaktion och ökad rörlighet.
Konst och design:
Sponsorer kan donera konstverk, dekorativa föremål eller bidra till omgestaltning av gemensamma utrymmen. Konst och design kan försköna boendemiljön och skapa en mer estetiskt tilltalande plats. Det kan också fungera som samtalsämnen och inspirationskälla.
Teknologiska resurser:
Sponsorer kan investera i teknologi som surfplattor, datorer eller virtuell verklighetsutrustning. Teknologiska resurser kan ge de äldre tillgång till digitala aktiviteter, lärande och kommunikation med sina nära och kära.
Trädgårdar och uteplatser:
Sponsorer kan hjälpa till att skapa och underhålla trädgårdar och utomhusutrymmen. Naturliga utrymmen främjar fysisk aktivitet, avkoppling och kontakt med naturen, vilket är särskilt viktigt för välbefinnandet hos de äldre.
Sponsorer som investerar i äldreomsorgen bidrar inte bara med finansiellt stöd utan även till en ökad livskvalitet och en mer dynamisk boendemiljö. Deras insatser kan skapa en meningsfull och stimulerande tillvaro för de äldre och ge dem möjlighet att fortsätta att njuta av livets små och stora glädjeämnen. Denna samverkan mellan sponsorer och äldreboenden är en vinnande kombination som förbättrar livet för våra äldre generationer.
Levande bibliotek
Levande bibliotek har blivit ett populärt erbjudande i delar av landet. Ofta handlar det om att en person som haft en allvarlig sjukdom berättar om sina erfarenheter av vård och behandling. Ofta går det att göra varianter av det. Många av våra äldre har livserfarenheter som kan vara till gagn för andra.
Den som har erfarenhet som patient eller närstående kan ha mycket att bidra med i utvecklingen av hälso- och sjukvården. Levande bibliotek består av människor i olika åldrar med olika bakgrund och kompetenser. Personerna representerar någon sjukdomsgrupp eller är närstående. Gemensam nämnare är att de vill bidra med sina erfarenheter av hälso- och sjukvård. De kan medverka i till exempel projekt och utvecklingsarbete, på utvecklingsdagar, workshops, introduktionsutbildningar och konferenser.
Det ger gemene man möjlighet att ta del av olika berättelser och dra lärdom av dessa. Att ha människor som berättar och ger råd utifrån sina egna erfarenheter av sjukdom eller funktionsnedsättning ger en kvalitet som aldrig den traditionella vården kan ge.
Reflektion - samverkan med närsamhället
Undersköterska och vårdbiträde:
• Hur ser ni på volontärer som kommer till verksamheten?
• Vad gör ni på din enhet för att ta vara på era styrkor?
• Finns det kompetens i personalgruppen som är dåligt tillvaratagen?
Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
• Ser ni till att volontärer är välkomna om de kommer och erbjuder sig att göra en insats?
• Har ni gjort någon analys av hur ni skulle kunna profilera ert boende?
• Har ni något forum där närstående får inflytande i utvecklingen av ert boende?
• Har ert äldreboende sponsorer eller en vänförening?
Boende och närstående:
• Har du människor i ditt nätverk som skulle kunna och vilja göra frivilliginsatser?
• Anser du att äldreboendet har några särskilda fördelar som de borde profilera starkare?
• Bjuds ni in att bidra till att utveckla äldreboendet?
Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne
Kvalitet i äldreomsorgen
Aktuellt i media
-
2024-09-16 04:00
01 Kvalitet
Fördelarna med att kvalitetscertifiera äldreboendet – vilka certifieringar som kan stärka kvaliteten
- 2024-09-12 04:00 01 Kvalitet
- 2024-09-09 04:00 08 Förebyggande o lokaler, 16 Sjukdom och död
- 2024-09-05 04:00 19 Samhället utanför, 03 Ledarskap, 02 Värdegrund
- 2024-09-02 04:00
- 2024-08-23 04:00 04 Bemötande, 02 Värdegrund, 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt