Samverkan med närsamhället
Samverkan med närsamhället kan sätta guldkant på tillvaron på äldreboendet. Ett exempel är TV-serien "Fyraåringarna på äldreboendet" som med önskvärd tydlighet visade att de äldre blev engagerade och aktiva. Det finns äldreboenden som arbetar med särskild profil, har volontärer som kommer regelbundet, sponsorer som fixar biljetter till hockey och teater eller en vänförening som på olika sätt bidrar till trivseln för de boende på äldreboendet.

TV-serien ”Fyraåringarna på äldreboendet” visar vilka kvaliteter samverkan med närsamhället kan ge.
Volontärer
Volontärer kan hjälpa till att sätta guldkant genom aktiviteter och stöd. Volontär, frivillig eller ideellt arbete. Kärt barn har många namn. Många människor gör volontärinsatser i olika sammanhang. Genom att göra något som betyder något och samtidigt bidra till en bättre värld känns tillvaron mer meningsfull. Det finns massor av uppgifter där utomstående kan bidra till att skapa guldkant i tillvaron.
Några har ett samarbete med Röda Korset eller andra organisationer. Det finns många uppgifter för en volontär. Att besöka ensamma äldre eller att dra ut personer, att ha någon som kommer och läser tidningen, en bok, sjunger eller målar tillsammans med de som bor där skapar liv och aktivitet eller kanske att ta med några ut på en promenad.
En grupp som säkert skulle kunna göra värdefulla insatser är yngre pensionärer. För den som inte har närstående i närområdet kan hjälp med klädinköp vara värdefullt. För den som är ensam mycket kan ett vänskapligt besök då och då av någon som pratar om gamla tider kan ha ett stort värde.
Det går kanske att få till ett samarbete med Röda Korset, Stadsmissionen eller någon lokal pensionärsorganisation för att skapa ett utbyte? En del kommuner tillhandahåller volontärsamordnare. Andra kan betala för ungdomsplatser sommartid, vilket kan bidra till att sätta guldkant på tillvaron.
Profilboenden
Profilboenden blir vanligare. Att ta vara på sina styrkor och att göra något bra av det skapar en tydlighet för de äldre när de ska flytta till ett äldreboende. Det finns vårdgivare som gör profilering till sitt signum. De flesta äldreboenden har styrkor och fördelar, men det är inte alla som tar möjligheten att profilera sig.
Många boenden utformar en speciell inriktning utifrån de förutsättningar just det boendet har. Det finns språkboende för finsk-, persisk-, spansk- eller arabisktalande medarbetare. Även boenden som är inriktade på spa, gym, kultur, dans, sång, hotellkänsla existentiella frågor med mera. Alla äldreboenden kan profilera sig genom att formulera en vårdgaranti på något eller några områden.
Det händer att äldreboenden är samlokaliserat med ett köpcentrum eller en simhall, vilket blir en del av profilen. Andra fokuserar på miljöprofil, KRAV-märkt mat, natur eller hälsa. Många äldreboenden får regelbundna besök av våra vård-, terapi- och besökshundar. På andra äldreboenden finns akvarier, katter och höns.
Där det är konkurrens om placeringar skapar marknaden ett tryck på profilering. Det finns inget som hindrar att ett boende profilerar sig utan att det finns ett marknadstryck. Det kan finnas naturliga förutsättningar som om de tas tillvara ökar kvaliteten på verksamheten och känslan av stolthet hos de som arbetar.
Sponsorer
En del äldreboenden är gråtrista. Jag ska berätta om ett äldreboende i en mellanstor svensk stad. Fastighetsägaren kom på besök en dag och tyckte att lokalerna var trista. Han ägde en konstsamling och föreslog verksamhetschefen att få hänga konst på väggarna i äldreboendet. Det ena gav det andra och ett samarbete utvecklades. Nu får äldreboendet regelbundet ny konst och de får sponsorsbiljetter till hockeymatcher och teaterföreställningar, vilket innebär att de som bor på boendet ges möjlighet att komma ut och njuta av samhället utanför boendet regelbundet.
Ett sätt att bredda förutsättningar för aktiviteter och skönhetsupplevelser kan vara sponsring. Det kan vara fastighetsägaren, en vänförening eller annan verksamhet i närområdet som kan bidra med möjligheter till guldkant i verksamheten. Det finns gott om människor i vårt land som vill bidra till att göra vården bättre på frivillig basis utan egennytta.
Andra äldreboenden har vänföreningar som ordnar fester och ytterligare andra har samarbeten med närliggande dagis som kommer och går luciatåg.
Det finns många vinnare. Medarbetarna får se de äldre i andra sammanhang, närstående erbjuds förutsättningar och stöd i att möta sina närstående på andra platser än bara i boendet och de äldre ges en möjlighet att bevara kontakten med samhället utanför äldreboendet.
Det går att låta frivilliga människor komma in på äldreboendet och bidra till att utveckla aktiviteter, utsmyckning eller annat som bidrar till att göra boendet trevligare och mer levande.
Levande bibliotek
Levande bibliotek har blivit ett populärt erbjudande i delar av landet. Ofta handlar det om att en person som haft en allvarlig sjukdom berättar om sina erfarenheter av vård och behandling. Ofta går det att göra varianter av det. Många av våra äldre har livserfarenheter som kan vara till gagn för andra.
Den som har erfarenhet som patient eller närstående kan ha mycket att bidra med i utvecklingen av hälso- och sjukvården. Levande bibliotek består av människor i olika åldrar med olika bakgrund och kompetenser. Personerna representerar någon sjukdomsgrupp eller är närstående. Gemensam nämnare är att de vill bidra med sina erfarenheter av hälso- och sjukvård. De kan medverka i till exempel projekt och utvecklingsarbete, på utvecklingsdagar, workshops, introduktionsutbildningar och konferenser.
Det ger gemene man möjlighet att ta del av olika berättelser och dra lärdom av dessa. Att ha människor som berättar och ger råd utifrån sina egna erfarenheter av sjukdom eller funktionsnedsättning ger en kvalitet som aldrig den traditionella vården kan ge.
Reflektion - samverkan med närsamhället
Undersköterska och vårdbiträde:
• Hur ser ni på volontärer som kommer till verksamheten?
• Vad gör ni på din enhet för att ta vara på era styrkor?
• Finns det kompetens i personalgruppen som är dåligt tillvaratagen?
Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
• Ser ni till att volontärer är välkomna om de kommer och erbjuder sig att göra en insats?
• Har ni gjort någon analys av hur ni skulle kunna profilera ert boende?
• Har ni något forum där närstående får inflytande i utvecklingen av ert boende?
• Har ert äldreboende sponsorer eller en vänförening?
Boende och närstående:
• Har du människor i ditt nätverk som skulle kunna och vilja göra frivilliginsatser?
• Anser du att äldreboendet har några särskilda fördelar som de borde profilera starkare?
• Bjuds ni in att bidra till att utveckla äldreboendet?
Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne
Kvalitet i äldreomsorgen
Aktuellt i media
- 2023-10-02 04:15 16 Sjukdom och död
- 2023-10-01 04:00 09 Mat och måltid, 04 Bemötande, 15 Handlingsberedskap, 12 Personlig omvårdnad
- 2023-09-28 04:00 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt
- 2023-09-25 04:00
- 2023-09-21 04:00 05 Planering, 07 Riskhantering
- 2023-09-20 04:00 02 Värdegrund, 04 Bemötande, 12 Personlig omvårdnad