Så förebygger du diskriminering på äldreboendet och skapar en inkluderande miljö

Att förebygga diskriminering i vården är viktigt. Diskriminering förekommer ibland utan att vi tänker på det utifrån kön, ursprung, ålder eller sexuell läggning. På ett äldreboende kan kränkningar förekomma utifrån i princip alla aspekter. Såväl boende som medarbetare och närstående kan bli utsatta för diskriminering.  

Foto: Mostphotos

Studier visar att vården diskriminerar. Exempelvis finns studier som visar att män får mer bistånd beviljat för samma funktionsnedsättning som kvinnor. Forskningen har ofta utgått från manliga sjukdomsmönster och äldre ges inte alltid samma rätt till vård på lika villkor som lagen säger. Det kan exempelvis gälla möjligheten att få träffa en psykiatriker om man bor på ett äldreboende. Vi står inför nya utmaningar. Andelen äldre som levt i homosexuella relationer kommer att öka vilket ställer krav på kunskaper om HBTQ-frågor. Likaså andelen äldre som är födda i ett annat land. Vilka möjligheter finns det till exempel att få persisk mat på ett äldreboende?

Värdegrund är ett återkommande tema. Ovanstående frågor handlar i högsta grad om värdegrund. Här blir både verksamhetens och varje medarbetares värdegrund viktig. Diskriminering kan förekomma på många grunder i vården. Dels kan det vara medarbetare som till följd av sina fördomar eller bristande kunskap behandlar någon sämre.  

En viktig del för att stärka jämställdheten i vården handlar om hur vårdgivaren som arbetsgivare hanterar medarbetare. Rätten till heltid för den som arbetar i vården är en sådan fråga. En annan är om män och kvinnor behandlas lika på arbetsplatsen.

Lex Sarah, lagstiftningen mot kränkande behandling, är ett bra stöd för att arbeta mot diskriminering i verksamheten. Att återkommande prata kring värdegrund och Lex Sarah är ett sätt att öka medvetenheten och därmed minska riskerna. Vissa verksamheter ser till att medarbetarna blir HBTQ-certifierade för att öka medvetenheten.  

Så kan du arbeta för att förebygga diskriminering på äldreboende


Diskriminering på äldreboenden är en allvarlig fråga som kan påverka de boendes välbefinnande och trygghet. Genom att arbeta aktivt med att förebygga diskriminering kan äldreboendet skapa en inkluderande och respektfull miljö där alla boende och medarbetare känner sig värderade och rättvist behandlade.

Utbildning och samtal


Regelbunden utbildning: Att utbilda personalen om vad diskriminering är och hur det kan yttra sig är ett viktigt första steg. Regelbundna utbildningar kan omfatta information om diskrimineringslagar, rättigheter och skyldigheter samt hur man identifierar och hanterar diskriminerande beteenden.
Skapa medvetenhet: Utbildning bör också fokusera på att öka medvetenheten om fördomar och stereotyper. Genom att utmana och reflektera över sina egna fördomar kan medarbetare bli mer medvetna om hur de kan påverka samspelet med boende och kollegor.

Tydliga policies och rutiner


Antidiskrimineringspolicy: Inför en tydlig antidiskrimineringspolicy som gäller för alla på äldreboendet. Denna policy bör innehålla riktlinjer för hur diskriminering ska hanteras och vilka konsekvenser det får om den uppstår.
Rapportering och uppföljning: Skapa rutiner för att enkelt kunna rapportera diskriminering. Boende och personal ska veta att de kan rapportera diskriminering utan rädsla för repressalier, och att varje rapport tas på allvar och följs upp på ett lämpligt sätt.

Främja inkludering och mångfald


Inkluderande kultur: Arbeta för att skapa en inbjudande kultur på äldreboendet där mångfald värderas. Detta innebär att respektera och fira olika kulturer, språk, religioner och livsstilar bland de boende och personalen.
Sociala aktiviteter: Arrangera sociala aktiviteter som uppmuntrar samspel och gemenskap bland boende och personal från olika bakgrunder. Exempelvis kan kulturella evenemang, språkklubbar eller temadagar som uppmärksammar olika traditioner genomföras.

Stöd och rådgivning


Tillgängliga stödtjänster: Erbjud stöd och rådgivning till de som upplever eller bevittnar diskriminering.
Stöd till personal: Ge personalen tillgång till utbildning och resurser för att bättre förstå och hantera diskrimineringssituationer. Detta kan omfatta träning i konflikthantering, medling och empatiskt lyssnande.

Främja delaktighet och inflytande


Boenderåd: Inrätta ett boenderåd där de boende får möjlighet att uttrycka sina åsikter och delta i beslut som påverkar deras vardag. Detta främjar delaktighet och kan minska risken för diskriminering genom att ge de boende en röst.
Personalens inflytande: Uppmuntra personalen att delta i utvecklingen av arbetsplatsens kultur och policies. Genom att involvera alla nivåer av personal i detta arbete kan man säkerställa att alla känner sig delaktiga och ansvariga för att skapa en diskrimineringsfri miljö.

Regelbunden utvärdering och förbättring


Utvärdera och justera: Regelbundet utvärdera hur väl äldreboendet arbetar för att förebygga diskriminering. Genom att samla in feedback från både boende och personal kan man identifiera områden som behöver förbättras och vidta nödvändiga åtgärder.
Ständiga förbättringar: Diskriminering är en komplex fråga, och arbetet för att förebygga det måste vara pågående. Genom att ständigt förbättra och justera strategier och rutiner kan äldreboendet säkerställa att alla känner sig välkomna och värderade.


Reflektionsfrågor - diskriminering:
Undersköterska och vårdbiträde
- Förekommer det att någon i personalgruppen uttrycker sig nedlåtande om andra människor eller grupper av människor?
- Finns det boende som får ett sämre bemötande till följd av att någon medarbetare inte tycker om dem?
- Har ni någon kollega som ni inte behandlar juste?

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
- Har ni haft några lex Sarahärenden som berört bemötande?
- Hur arbetar ni med bemötandefrågor?
- Hur följer ni upp bemötandet på enheten? Har ni utbildningar för att öka medvetenheten kring attityder och kränkningar?
- Behandlas medarbetarna korrekt utifrån dessa perspektiv?

Boende och närstående:
- Uppträder personalen korrekt och professionellt?


Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne - Bättre vård varje dag

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
  • 2023-05-08 08:36

    Stafettpersonal

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-27 05:00

    Patient fick krypa på golvet

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-20 09:10

    Ny bok "Har mamma det bra - introduktion till äldreboendet"

    Läs mer >>

    info
  • 2024-09-16 04:00 01 Kvalitet
    Det finns ett värde med att certifiera verksamheten
    info
  • 2024-09-12 04:00 01 Kvalitet
    Så skapar du nöjda boende och närstående på äldreboendet – konkreta exempel och strategier
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-09-09 04:00 08 Förebyggande o lokaler, 16 Sjukdom och död
    Så stärker äldreboendet beredskapen för att hantera akuta situationer
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-09-05 04:00 19 Samhället utanför, 03 Ledarskap, 02 Värdegrund
    Så förebygger du diskriminering på äldreboendet och skapar en inkluderande miljö
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-09-02 04:00
    Så förbättrar äldreboendet livskvaliteten för boende med hörselnedsättning
    info
  • 2024-08-23 04:00 04 Bemötande, 02 Värdegrund, 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt
    Vad är det som gör att vissa av våra äldre förblir friska?
    Foto: Mostphotos
    info
comments powered by Disqus

Skriv upp dig till
Vårdpraktikans nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev