Har ni boende som är känsliga för viss beröring eller för åtsittande kläder?

Det finns människor som är extra känsliga. Deras sinnen ger starkare intryck än hos oss andra. På ett äldreboende där många är beroende av hjälp för att fungera i vardagen så kan detta bli plågsamt om inte personalen förstår vad det handlar om. Den som lider av högkänslighet kan behöva ha extra tid och stöd från medarbetare. Ibland kan tid för att anpassa sig också vara bra.

Foto: Mostphotos

Elisabeth var en kvinna som vårdades på långvården på sjuttitalet. Hon hade det väldigt jobbigt varje dag när vi skulle klä henne. Sjukhuskläderna som användes på den tiden var inte så bekväma. Hon upplevde att underbyxor och strumpor stramade och att sömmarna på damernas rockar var hårda mot huden. Då hade ingen hört talas om högkänsliga, men vi insåg att hon led. Varje dag fick vi som arbetade lägga ner en extra stund på att få fram kläder som skulle passa henne, så att hon fick må bra.  

Personer med högkänslig personalitet (HSP) ”high sensitive person” kan även ha en fördel genom att de ofta läser av sinnesstämningar och risker tidigare än andra. De märker om en person är ledsen eller trött långt innan andra gör det. Högkänslighet kan även vara en tillgång då den innebär en sensitiv begåvning som innebär att den som lever med den uppfattar sinnesintryck skarpare. Det finns personer som kvalitetssäkrar parfymdoft med en vältränad näsa eller som är duktiga på att stämma pianon.

En typ av högkänslighet är hyperakusi, ljudintollerans. Den som drabbas kan bli störd även av låga ljud som prasslet av en tidning, sorlet på en restaurang, luftkonditioneringen eller en stol som skrapar. Nästan var tionde person lider av detta. Även dofter kan vara plågsamma. Det kan vara parfym men även mer subtila lukter som stör lugnet för personer.

Den som är högkänslig kan behöva mer ensamtid än andra för att återhämta sig. Vissa också gå och fundera länge över om det finns underförstådda budskap i det någon säger.  

Undersköterska: Har ni någon på din enhet som är HSP? Är det någon som är känslig för lukter, vissa kryddor, störande ljud eller om det blir mycket spring på enheten? Har ni något bra sätt att lindra upplevelsen för den som är känslig?

Chef och legitimerad personal: Har ni någon boende som är extra känslig? Hur hanterar ni vårdplaneringen så att den boende ska få en bra vardag trots sin högkänslighet? Tar ni upp dessa frågor i anslutning till teammöten? Ställer ni frågor kring detta i samband med inflyttningen?

Närstående: Har din närstående något den är högkänslig för? Togs frågan upp i samband med inflyttningen? Finns det berört i genomförandeplaner och vårdplaner?

Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Kvalitet i äldreomsorgen

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
 • 2023-05-08 08:36

  Stafettpersonal

  Läs mer >>

  info
 • 2023-04-27 05:00

  Patient fick krypa på golvet

  Läs mer >>

  info
 • 2023-04-20 09:10

  Ny bok "Har mamma det bra - introduktion till äldreboendet"

  Läs mer >>

  info
 • 2023-12-11 04:00 09 Mat och måltid, 16 Sjukdom och död
  Har ni boende som lider av benskörhet?
  info
 • 2023-12-07 04:00 05 Planering
  Samordnad vårdplanering
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2023-12-04 04:00 13 Hygien, 15 Handlingsberedskap, 12 Personlig omvårdnad
  Munvård - viktigare än många tror
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2023-12-01 04:00 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt
  Finns det utrymme för lite guldkant?
  info
 • 2023-11-30 00:00 14 Läkemedelshantering
  Har ni bra ordinationsunderlag för läkemedelshanteringen?
  info
 • 2023-11-27 04:00 09 Mat och måltid, 05 Planering, 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt
  Måste alla dagar vara likadana?
  Foto: Mostphotos
  info
comments powered by Disqus