Att få fel kost innebär hälsorisker

Kunskaper kring anpassad kost är nödvändig i äldreomsorgen. För den boende handlar det om välbefinnande och respekt, men också ett viktigt riskförebyggande inslag i omsorgen.

Foto: Mostphotos

Det finns en mängd olika tillstånd och situationer då kosten kan behöva anpassas till den boendes behov med avseenden på val av livsmedel eller konsistens. Kultur, religion, medicinering, sjukdomar, sväljningssvårigheter och allergier är exempel på sådant som påverkar val av mat även för den som är undernärd eller som riskerar att drabbas av undernäring.

Ur patientsäkerhetssynpunkt är det viktigt att utforma kosten så att den bidrar till symtomlindring, ökat välbefinnande och bidrar till tillfrisknande. En förutsättning för optimal individuell anpassning är ett personcentrerat synsätt. Undernäring är en vanlig bidragande orsak till att äldre dör i förtid.

Valet av mat visar också i vilken omfattning verksamheten respekterar den enskildes önskemål och behov. Det händer exempelvis att verksamheten serverar en tråkigt komponerad vegetarisk rätt till den som inte äter fläsk. Om alternativen inte är genomtänkta så riskerar de bidra till att den boende drabbas av undernäring och att planeringen av måltiderna blir diskriminerande gentemot de som har särskilda behov eller önskemål.

För den boende är det viktigt att den anpassade kosten är god, näringsriktig och tillagad med omsorg. Om maten levereras till boendet så är det viktigt att medarbetarna, och även den boende om den så önskar, får information om vad maten innehåller. När det gäller matallergier kan det även vara viktigt att hålla olika maträtter åtskilda så att inte någon av misstag får i sig allergiframkallande föda.

Maträtter får märkas med exempelvis glutenfri, laktosfri, mjölkfri, sojafri, nötfri eller äggfri enbart om de lever upp till de krav som finns i livsmedelsförordningarna.

Undersköterska: Får ni bra information om vad den mat som serveras innehåller? Har ni tydlig information om vilka boende som har behov av specialkost?

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut: Har ni bra förutsättningar att erbjuda de boende anpassad kost? Finns det förbättringsområden? Får de som har anpassad kost som är tillagad och serverad med omsorg?

Boende och närstående: Får alla boende lika omsorgsfullt tillagad mat på enheten?

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
  • 2023-05-08 08:36

    Stafettpersonal

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-27 05:00

    Patient fick krypa på golvet

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-20 09:10

    Ny bok "Har mamma det bra - introduktion till äldreboendet"

    Läs mer >>

    info
  • 2024-06-20 04:00 13 Hygien
    Så upptäcker du smittspridning snabbt och implementerar effektiv kohortvård på äldreboendet
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-06-17 04:00 12 Personlig omvårdnad, 05 Planering, 13 Hygien
    Hur känslan av att få känna sig fin påverkar välbefinnandet på äldreboende
    Bild: Pixabay
    info
  • 2024-06-15 04:33 14 Läkemedelshantering
    Har ni många läkemedelsavvikelser?
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-06-13 04:00 04 Bemötande, 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt, 05 Planering
    Så planerar omsorgspersonal meningsfull egen tid för boende på äldreboendet
    Foto - Frugan - Mostphotos
    info
  • 2024-06-10 04:00 09 Mat och måltid
    Så ger balansen mellan mat, motion och medicin livskvalitet vid diabetes
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-06-03 04:00 03 Ledarskap, 18 Arbetsmiljö och utveckling, 08 Förebyggande o lokaler
    Sammanhanget mellan arbetsmiljö och patientsäkerhet på äldreboendet - Hur en god arbetsmiljö främjar patientsäkerheten
    Foto: Mostphotos
    info
comments powered by Disqus

Skriv upp dig till
Vårdpraktikans nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev