Balansen mellan mat, motion och medicin ger livskvalitet åt den som lever med diabetes.

Äldreboendet kan bidra till välbefinnandet för den som lever med diabetes genom att erbjuda motion och mat i kombination med en välavvägd medicinering. Fel frukost kan förstöra dagen för den med diabetes.

Foto: Mostphotos

Vid diabetes av typ 2 så spelar kosten en viktig roll. Med rätt kost mår den boende bättre och kan också många gånger klara sig med mindre läkemedel. Rätt kost minskar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Egentligen gäller dessa kostråd oss alla, men blir än viktigare för den som har diabetes av typ 2. Små förändringar i våra kostvanor kan sänka blodsockervärde och blodfetter samtidigt som det hjälper till att minska risken för fetma.  

Många av oss behöver öka mängden grönsaker. Livsmedelsverket har en ”tallriksmodell” som beskriver hur balansen bör vara mellan grönsaker, spannmålsprodukter och kött/fisk. Fasta rutiner där vi äter på regelbundna tider är bra. Extra bra för den som vill förändra livsstil. Det finns en nyckelhålsmärkning på många livsmedel som berättar att de är ett mer hälsosamt alternativ än andra motsvarande produkter. Nyckelhålet innebär att du får i dig mindre av socker och salt samt mer av fullkorn, fibrer och nyttigare eller mindre fett.  

För den som har diabetes typ 2 och alla vi andra också så är rådet att äta mycket grönsaker, baljväxter, rapsolja och olivolja, fisk, nötter och frön. Minska på godis, bakverk och snacks. Undvik läsk och sötade drycker. Kaffe och te innehåller skyddande ämnen som är bra vid diabetes. Däremot ska det intas osötat och helst utan mjölk. Om du behöver söta så är sötningsmedel bättre.  

Många som har typ 2-diabetes har även bukfetma och övervikt. Bra matvanor kan i dessa fall bidra till förbättrad hälsa. När det gäller personer på äldreboende så kan det vara bra att ha lite hull så rekommendation om viktminskning gäller inte för alla.  

Det är viktigt att de som gör i ordning frukosten också förstår sig på kosten. Som exempel innehåller frukostflingor och ljust bröd mycket socker och snabba kolhydrater som höjer blodsockernivån snabbt. Bättre då med havregrynsgröt och grovt knäckebröd eller annat bröd med fullkorn. Rotfrukter, vitkål och broccoli är nyttigare än gurka och tomat. Ärtor, böner och linser är rika på både fibrer och protein och bidrar till att stabilisera blodsockervärdet. Det kan även vara en bra ersättning för fläsk och nötkött. Rapsolja och olivolja är bättre än smör och margarin.  

I Sverige äter de flesta för mycket salt. Mer än en tesked per dygn är skadligt. För den som har diabetes medför det en risk att kroppen samlar på sig natrium som kan bidra till att blodtrycket höjs.  

Broschyren Kost vid diabetes – En vägledning beskriver fyra olika typer av kost som alla har visats kunna påverka diabetes positivt. Tänk också på att munhälsan påverkar förmågan att äta.

Undersköterska: Har ni tydliga instruktioner för hur frukosten ska serveras till var och en av de boende? Får ni fortbildning när det gäller kosthållning regelbundet?

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut: Finns det goda förutsättningar att ge de boende stöd i att äta rätt? Hur arbetar ni med att motivera de boende att välja hälsosam mat? Har ni återkommande utbildningar eller reflektioner kring hur ni tillsammans kan arbeta med kosthållningen på boendet?  

Boende och närstående: Får du bra råd när det gäller kosthållningen? Hur stort utrymme för självbestämmande finns det när det gäller att välja vilken mat som serveras?

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
 • 2023-03-16 08:13 Debatt

  Överfylld urinblåsa

  Läs mer >>

  info
 • 2023-01-07 18:55

  Djur och natur får dementa att må bättre – vård i Hasslöv prisas av drottningen

  Läs mer >>

  info
 • 2022-11-01 10:39

  Ny föreskrift om att förebygga undernäring

  Läs mer >>

  info
 • 2023-03-29 04:51
  För de som är beroende av syn- och hörselhjälpmedel är det viktigt att de är funktionella.
  info
 • 2023-03-29 04:00 06 Dokumentation
  Dokumentation är en viktig del för att kunna följa upp vården
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2023-03-29 04:00 01 Kvalitet
  Har ni bra rutiner för rapportering av lex Maria och Lex Sarah?
  Bildkoll-Mostphotos
  info
 • 2023-03-29 04:00 01 Kvalitet, 02 Värdegrund, 03 Ledarskap, 04 Bemötande, 18 Arbetsmiljö och utveckling
  Svåra samtal
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2023-03-29 04:00 06 Dokumentation
  Med en bra genomförandeplan ökar förutsättningarna för att vården ska bli bra!
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2023-03-29 04:00 09 Mat och måltid
  Behov av anpassat näringsintag
  Foto: Mostphotos
  info
comments powered by Disqus