Så förbättrar äldreboendet livskvaliteten för boende med hörselnedsättning
Hörselnedsättning är en vanlig utmaning bland äldre, och den kan ha en betydande inverkan på deras livskvalitet. Genom att göra enkla men effektiva anpassningar kan äldreboendet förbättra vardagen för de boende med hörselnedsättning och säkerställa att de känner sig inkluderade, trygga och hörda.En god ljudmiljö är viktigt för livskvaliteten för den som har nedsatt hörsel. Om någon har hörapparat ska den fungera för att göra nytta.
Så kan äldreboendet förbättra livskvaliteten för boende med hörselnedsättning
Hörselnedsättning är en vanlig utmaning bland äldre, och den kan ha en betydande inverkan på deras livskvalitet. Genom att göra enkla men effektiva anpassningar kan äldreboendet förbättra vardagen för de boende med hörselnedsättning och säkerställa att de känner sig inkluderade, trygga och hörda.
Skapa en god ljudmiljö
Minska bakgrundsljud: En viktig åtgärd för att underlätta kommunikation är att minska bakgrundsljud i gemensamma utrymmen. Detta kan innebära att man dämpar ljudet från TV-apparater, radio och andra apparater när de inte används, samt att använda mattor och gardiner för att absorbera ljud.
Använd ljuddämpande material: Att installera ljuddämpande material på väggar och tak kan minska ekon och ljudföroreningar, vilket gör det lättare för personer med hörselnedsättning att höra samtal och andra viktiga ljud.
Anpassa kommunikationen
Kommunicera tydligt: Medarbetarna bör träna på att tala tydligt och långsamt samt att använda ansiktsuttryck och gester för att underlätta förståelsen. Att se till att ansiktet är synligt och väl upplyst när man pratar hjälper den hörselskadade att läsa läppar och tolka kroppsspråk.
Använd hörselteknik: Se till att de boende har tillgång till fungerande hörapparater och att personalen är utbildad i hur dessa används och underhålls. Hörselteknik som hörselslingor kan också installeras i gemensamma utrymmen för att förbättra ljudkvaliteten för dem som använder hörapparater.
Erbjuda regelbundna hörselkontroller
Regelbundna hörseltest: Genom att erbjuda regelbundna hörselkontroller kan boendets personal upptäcka förändringar i hörselnedsättningen i tid och anpassa vården därefter. Detta hjälper till att förebygga ytterligare hörselproblem och säkerställer att de boende får den hjälp de behöver.
Uppdatering av hörselhjälpmedel: Om hörselnedsättning upptäcks eller förvärras kan det vara nödvändigt att uppdatera eller byta ut hörselhjälpmedel. Personal bör också vara medveten om ny teknik som kan stödja hörseln och förbättra kommunikation.
Sociala aktiviteter anpassade för hörselskadade
Planera aktiviteter med hörselnedsättning i åtanke: Aktiviteter som filmvisningar, musikevenemang och samtalsgrupper kan anpassas för att vara mer inkluderande för personer med hörselnedsättning. Detta kan inkludera användning av undertexter, teckenspråkstolkning eller att säkerställa att lokalerna har bra akustik.
b>Främja delaktighet: Uppmuntra boende med hörselnedsättning att delta i sociala aktiviteter och skapa möjligheter för dem att interagera med andra på ett sätt som är bekvämt för dem. Detta kan bidra till att minska isolering och förbättra deras mentala välbefinnande.
Utbilda personal och närstående
Utbildning i hörselnedsättning: Genom att utbilda personal och närstående om hur hörselnedsättning påverkar de boende kan man öka förståelsen och förbättra kommunikationen. Utbildningen bör innehålla information om hur man bäst stöttar och kommunicerar med personer som har nedsatt hörsel.
Skapa medvetenhet: Öka medvetenheten om hörselnedsättning bland alla boende och personal på äldreboendet. Detta kan bidra till en mer inkluderande miljö där alla känner sig respekterade och delaktiga.
Stöd vid användning av hörselhjälpmedel
Underhåll av hörapparater: Personal bör regelbundet kontrollera och underhålla hörapparater för att säkerställa att de fungerar korrekt. Det inkluderar att byta batterier, rengöra enheterna och justera inställningarna vid behov.
Teknisk support: Erbjud teknisk support för boende som använder andra typer av hörselhjälpmedel, såsom hörselslingor eller förstoringsverktyg för ljud. Att snabbt åtgärda tekniska problem minskar risken för att boende känner sig isolerade eller frustrerade.
Hörselnedsättning påverkar alltid kommunikationen mellan människor. Genom att visa hänsyn och följa några enkla råd kan du underlätta för den som har en hörselnedsättning.
- Titta på den du talar med. Se till att det är ljust så att ditt ansikte syns.
- Var nära personen om det behövs.
- Tala tydligt, men skrik inte.
- Repetera eller säg samma sak med andra ord om den boende inte förstår.
- Ställ öppna frågor om du är osäker på ifall den boende förstått
- Undvik att prata flera personer på en gång.
- Minska störande biljud genom att stänga dörr och TV.
- Kolla vid behov att hörapparaten fungerar. Försök lära dig hur den ska skötas, så du kan hjälpa till om det behövs.
- Tänk på att hörapparaten inte ger normal hörsel.
- Ha papper tillgängligt, skriv upp vid behov.
- Viktig information ges alltid skriftligt.
Har ni skötselråd för hur hörapparaten ska rengöras, hur batterierna ska kontrolleras och hur volymen ställas in. Om inte hörapparaten används, om batterierna är slut eller om den är felinställd så gör den ingen eller sämre nytta för den boende. Det är så viktigt och inte så svårt. Vem hjälper våra äldre med filter- och batterbyte? Det tar någon minut men betyder att man kan delta i konversationen.
Hörselnedsättningar kan av olika orsaker upplevas så allvarligt att de utlöser kris- och sorgereaktioner. Funktionsnedsättningar kan vara skambelagda och ett samtal om en hörselnedsättning är sällan helt neutralt för den boende.
Läs också artikeln om Ljudhygien. Att ha en behaglig ljudmiljö är än mer viktigt för den som har en hörselnedsättning och använder hörapparat.
Reflektionsfrågor - hörsel:
Undersköterska och vårdbiträde:
- Har ni personer med hörselnedsättning på ert boende?
- Har in hittat bra sätt att kommunicera?
- Finns det instruktioner för hur eventuella hörapparater ska skötas?
Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
- Vad kan ni göra för att underlätta kommunikationen för personer med hörselnedsättning?
- Ger ni skriftlig information till de boende?
- Hur arbetar ni med ljudmiljön på boendet?
Boende och närstående:
- Har boendet en bra ljudmiljö?
- Sker kommunikation på ett bra och tydligt sätt?
Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne - Bättre vård varje dag.
Aktuellt i media
-
2024-09-16 04:00
01 Kvalitet
Fördelarna med att kvalitetscertifiera äldreboendet – vilka certifieringar som kan stärka kvaliteten
- 2024-09-12 04:00 01 Kvalitet
- 2024-09-09 04:00 08 Förebyggande o lokaler, 16 Sjukdom och död
- 2024-09-05 04:00 19 Samhället utanför, 03 Ledarskap, 02 Värdegrund
- 2024-09-02 04:00
- 2024-08-23 04:00 04 Bemötande, 02 Värdegrund, 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt