Hur känslan av att få känna sig fin påverkar välbefinnandet på äldreboende

Att få känna sig fin och välvårdad är en betydande aspekt av välbefinnandet, särskilt för de som bor på äldreboenden. Detta är mer än bara en fråga om utseende; det handlar om självrespekt, värdighet och psykisk hälsa. Som omsorgspersonal kan du stödja de boende i att känna sig fina och detta kan påverka deras övergripande välbefinnande.

Bild: Pixabay

Känslan av att få känna sig fin: En viktig faktor för välbefinnandet på äldreboende


Att få känna sig fin och välvårdad är en betydande aspekt av välbefinnandet, särskilt för de som bor på äldreboenden. Detta är mer än bara en fråga om utseende; det handlar om självrespekt, värdighet och psykisk hälsa. Här utforskar vi hur omsorgspersonalen kan stödja de boende i att känna sig fina och hur detta kan påverka deras övergripande välbefinnande.

För många människor och kanske framförallt många kvinnor så är valet av kläder något som de lägger ner tankemöda på. Även sådant som att få vårda sitt hår, måla sina naglar, sätta på lite läppstift kan vara viktigt för välbefinnandet. Att få välja kläder, titta sig i spegeln och korrigera utseendet om man inte är nöjd.  

Kan man få hjälp med att ta bort generande hårväxt, näshår, öronhår och långa strån som växer på halsen. Många äldre herrar får skrynklig hud och det kan krävas viss ansträngning för att få bort alla skäggstrån.  

Jag har sett äldreboenden som vissa fredagar erbjuder skönhetssalong, kanske med ett glas vin, samtal och lite stillsam musik. Ett äldreboende i Kungsbacka valde nyligen att inreda ett tomt rum som skönhetssalong. Det finns äldreboenden som skapat en SPA-avdelning av det gemensamma badet.

När vi blir äldre blir vårt hår märkbart tunnare, får en förändrad textur och blir grått. Att håret blir grått är den mest uppenbara förändringen på åldrande. Anledningen är att det sker biologiska förändringar i kroppen som påverkar att hårsäcken inte längre producerar det naturliga pigmentet melanin in i hårets fibrer. Vid 35 årsåldern börjar håret förlora sina pigment och de blir gråa. Håret blir också strävare och svårare att hantera. Med åren blir även hårbotten torrare på grund av minskad produktion av talg och lipider. Den största förändringen är att håret blir tunnare och att vi får färre hårstrån. Det innebär också att håret blir svagare och hårstråna mer lättskadade.

Hårvården påverkar också hur slitet håret blir. Hårtork och plattång sliter på håret liksom väder och vind.  

Självkänsla och värdighet


Bevarad självrespekt: Att få hjälp med personlig omvårdnad och att känna sig välvårdad kan stärka självkänslan hos de boende. Det kan hjälpa dem att upprätthålla en känsla av självrespekt och värdighet, vilket är avgörande för deras mentala hälsa och livskvalitet.
Positiv självbild: När de boende känner sig fina, kan det bidra till en mer positiv självbild. Detta kan minska känslor av isolering och depression, som annars kan vara vanliga bland äldre personer som bor på äldreboenden.

Social samspel och gemenskap


Ökat social samspel: Att känna sig fin kan uppmuntra de boende att delta i sociala aktiviteter och evenemang på äldreboendet. När de känner sig trygga i sitt utseende är de mer benägna att interagera med andra, vilket kan leda till ökad social gemenskap och minskad ensamhet.

Starkare relationer: Genom att uppmuntra och stödja de boende i att ta hand om sitt utseende, kan personalen bidra till att stärka relationerna mellan de boende och deras närstående. Ett vårdat utseende kan också göra det lättare för de boende att ta emot besök och delta i familjeaktiviteter.

Psykisk hälsa och välbefinnande


Minskad stress och ångest: Att få känna sig fin och välvårdad kan bidra till att minska stress och ångest. En daglig rutin som inkluderar personlig omvårdnad kan ha en lugnande effekt och ge struktur i vardagen.
Ökat självförtroende: Ett välvårdat utseende kan öka självförtroendet hos de boende. Detta kan leda till att de känner sig mer bekväma och självsäkra i olika situationer, vilket i sin tur kan förbättra deras allmänna välbefinnande.

Praktiska strategier för omsorgspersonal


Regelbundna omvårdnadsrutiner: Skapa och upprätthålla regelbundna rutiner för personlig omvårdnad, inklusive hygien, hårvård, nagelvård och klädval. Detta hjälper de boende att känna sig fräscha och fina varje dag.
Personligt anpassad vård: Anpassa omvårdnadsrutinerna efter varje individs önskemål och behov. Vissa kanske vill ha hjälp med smink eller rakning, medan andra föredrar att bära sina favoritkläder. Genom att respektera de boendes personliga preferenser kan personalen bidra till deras känsla av värdighet och självbestämmande.
Skapa en trivsam miljö: Se till att miljön där personlig omvårdnad sker är lugn och behaglig. En trivsam miljö kan göra omvårdnadsstunderna till en positiv upplevelse för de boende.

Inkludera familj och närstående


Samarbete med närstående: Involvera familjemedlemmar och närstående i omvårdnaden, om det är lämpligt. Detta kan skapa en känsla av gemenskap och stöd, och det kan också bidra till att de boende känner sig mer fina och omhändertagna.
Uppmuntra till egenvård: Uppmuntra de boende att vara delaktiga i sin egen omvårdnad så mycket som möjligt. Detta kan inkludera enkla uppgifter som att välja kläder, borsta håret eller smörja huden. Att vara delaktig i sin egen omvårdnad kan stärka självkänslan och känslan av självständighet.

Hårvård kan ofta utföras på boendet. Många enheter har numera särskilda rum där det bedrivs skönhetsvård. Ofta kommer en frisör regelbundet och erbjuder klippning. Den som önskar ha kvar sin tidigare frisör kan åka dit med färdtjänst.  

Det kan vara ett bra sätt att hålla kontakten med samhället utanför boendet. Personalen kan ibland också lägga upp håret på rullar i samband med dusch. För den egna självkänslan kan det vara viktigt att få känna sig snygg. För många är det viktigt att få ta hand om sitt hår och sin hud. Det bör framgå i genomförandeplanen hur den boende vill ha sitt hår och sin hud skött och vad den boende behöver hjälp med.

Genom att lägga stor vikt vid att de boende får känna sig fina och välvårdade kan omsorgspersonalen bidra till att förbättra deras livskvalitet och välbefinnande. Detta är en viktig del av en holistisk och personcentrerad omsorg, som sätter individens behov och önskemål i centrum.

Reflektion - Att få känna sig fin
Undersköterska och vårdbiträde:  
- Vad gör ni för att göra den äldre delaktig i klädval, hårskötsel med mera?
- Får de som bor på äldreboendet välja sina kläder själva?
- Hur hanterar vi haklappar i matsalen?
- Får den enskilde sitta med en kladdig haklapp en lång stund efter måltiden?
- Går det att få en smakfull makeup, målade naglar och håret lagt?

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
- Vad gör ni på ert boende?
- Vilka förutsättningar ges för frisören?
- Skulle det finnas förutsättningar att inreda en skönhetssalong eller ett SPA?
- Går det att köpa hem lite vin vid något tillfälle och umgås under lite festligare omständigheter?
- Planerar ni så att undersköterskorna kan bedriva tillfällig skönhetssalong med det där lilla extra en fredag eftermiddag inför helgen?

Boende och närstående:
- Brukar er närstående vara vårdat klädd?
- Fungerar hygien och hårvård på ett bra sätt?
- Har din närstående de produkter som behövs för att hen ska kunna sköta sitt hår som hen vill?  

Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne - bättre vård varje dag

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
 • 2023-05-08 08:36

  Stafettpersonal

  Läs mer >>

  info
 • 2023-04-27 05:00

  Patient fick krypa på golvet

  Läs mer >>

  info
 • 2023-04-20 09:10

  Ny bok "Har mamma det bra - introduktion till äldreboendet"

  Läs mer >>

  info
 • 2024-06-17 04:00 12 Personlig omvårdnad, 05 Planering, 13 Hygien
  Hur känslan av att få känna sig fin påverkar välbefinnandet på äldreboende
  Bild: Pixabay
  info
 • 2024-06-16 04:00 13 Hygien
  Så upptäcker du smittspridning snabbt och implementerar effektiv kohortvård på äldreboendet
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2024-06-15 04:33 14 Läkemedelshantering
  Har ni många läkemedelsavvikelser?
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2024-06-13 04:00 04 Bemötande, 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt, 05 Planering
  Så planerar omsorgspersonal meningsfull egen tid för boende på äldreboendet
  Foto - Frugan - Mostphotos
  info
 • 2024-06-10 04:00 09 Mat och måltid
  Så ger balansen mellan mat, motion och medicin livskvalitet vid diabetes
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2024-06-03 04:00 03 Ledarskap, 18 Arbetsmiljö och utveckling, 08 Förebyggande o lokaler
  Sammanhanget mellan arbetsmiljö och patientsäkerhet på äldreboendet - Hur en god arbetsmiljö främjar patientsäkerheten
  Foto: Mostphotos
  info
comments powered by Disqus

Skriv upp dig till
Vårdpraktikans nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev