Hur ser ni till att inte sillen hamnar på risgrynsgröten?

Vår matkultur är viktig för oss. Detta blir särskilt tydligt i samband med högtider. För den som kommer från en annan kultur kan allt kännas främmande. Det är då viktigt att ha tydliga instruktioner så att inte serveringen blir helt fel. Vi förväntar oss att få julmaten i viss ordning på julbordet. För den som aldrig sett dopp i grytan måste detta kännas exotiskt.

Idag kan många olika högtider firas på ett äldreboende, de kan vara ett traditionellt svenskt midsommarfirande eller en högtid som firats i ett annat land i många år och som den boende skulle uppskatta att få fortsätta att fira på äldreboendet. Måltider ihop med högtidsfirandet är ofta mycket viktig för den äldre.   

Om jag skulle servera en traditionell japansk eller persisk måltid skulle jag få stora problem. Jag har ingen aning om hur maten ska se ut eller i vilken ordning olika delar av måltiden ska serveras. På samma sätt måste det vara för den som kommer från ett annat land.  

Det finns många traditioner eller saker som är självklara för en infödd svensk men som kanske inte alls är logiskt för den som kommer ur ett annat ursprung och vise versa. Det kan finnas många sätt att presentera hur maten ska serveras. Ett är att skicka med bilder på hur maten är tänkt att se ut efter uppläggningen på enheten. Många enheter får maten levererad från någon matleverantör och att be dem att faktiskt skicka med en bild på det tänkta upplägget är inte  ett överkrav.  

Undersköterskor: Vad gör ni för att stötta varandra så att mat blir upplagd på ett trevligt och aptitligt sätt? Har ni bra rutiner så att inte efterrättens sylt hamnar på fisken eller sillen hamnar på risgrynsgröten? Vissa har passerad kost, hur gör ni för att den ska se god ut? Gör ni vishäften och stimulerar till allsång eller annan aktivitet i samband med högtider eller andra festliga måltider?

Chef och legitimerad personal: Vad gör ni för att de äldre ska få vackert upplagda måltider?Går det att få er matleverantör att de skicka med bilder på hur maten är tänkt att serveras? Går ni någon gång ut och tittar på hur det ser ut på tallrikarna när maten serveras? Ingår snaps, öl och vin någon gång till  det som serveras?

Närstående: Upplever du att personalen har god kunskap om matkultur och vad som är viktigt för din närstående i samband med måltider?

Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Kvalitet i äldreomsorgen

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
 • 2023-03-16 08:13 Debatt

  Överfylld urinblåsa

  Läs mer >>

  info
 • 2023-01-07 18:55

  Djur och natur får dementa att må bättre – vård i Hasslöv prisas av drottningen

  Läs mer >>

  info
 • 2022-11-01 10:39

  Ny föreskrift om att förebygga undernäring

  Läs mer >>

  info
 • 2023-03-23 06:17
  Rätt till sexuell hjälp på äldreboendet m.m.
  info
 • 2023-03-17 11:10
  Patientsäkerhetsberättelse
  info
 • 2023-03-16 05:58 Debatt
  Utblick v 11
  info
 • 2023-03-13 04:00 15 Handlingsberedskap, 02 Värdegrund, 01 Kvalitet, 03 Ledarskap, 18 Arbetsmiljö och utveckling, 05 Planering
  Kunskapsutvecklingen inom äldreomsorgen går fort.
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2023-03-06 04:00 18 Arbetsmiljö och utveckling
  Arbetsmiljö och patientsäkerhet hänger ihop
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2023-02-28 09:50
  Äldreboenden runt om i världen
  info
comments powered by Disqus