Balansen mellan mat, motion och medicin ger livskvalitet åt den som lever med diabetes.

Äldreboendet kan bidra till välbefinnandet för den som lever med diabetes genom att erbjuda motion och mat i kombination med en välavvägd medicinering. Fel frukost kan förstöra dagen för den med diabetes. Samtidigt är eget ansvar och självbestämmande centralt, så det gäller för vården att stödja och informera utan att pressa på.

Foto: Mostphotos

Vid diabetes av typ 2 så spelar kosten en viktig roll. Med rätt kost mår den boende bättre och kan också många gånger klara sig med mindre läkemedel. Rätt kost minskar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Egentligen gäller dessa kostråd oss alla, men blir än viktigare för den som har diabetes av typ 2. Små förändringar i våra kostvanor kan sänka blodsockervärde och blodfetter samtidigt som det hjälper till att minska risken för fetma.  

Många av oss behöver öka mängden grönsaker. Livsmedelsverket har en ”tallriksmodell” som beskriver hur balansen bör vara mellan grönsaker, spannmålsprodukter och kött/fisk. Fasta rutiner där vi äter på regelbundna tider är bra. Extra bra för den som vill förändra livsstil. Det finns en nyckelhålsmärkning på många livsmedel som berättar att de är ett mer hälsosamt alternativ än andra motsvarande produkter. Nyckelhålet innebär att du får i dig mindre av socker och salt samt mer av fullkorn, fibrer och nyttigare eller mindre fett.  

För den som har diabetes typ 2 och alla vi andra också så är rådet att äta mycket grönsaker, baljväxter, rapsolja och olivolja, fisk, nötter och frön. Minska på godis, bakverk och snacks. Undvik läsk och sötade drycker. Kaffe och te innehåller skyddande ämnen som är bra vid diabetes. Däremot ska det intas osötat och helst utan mjölk. Om du behöver söta så är sötningsmedel bättre.  

Många som har typ 2-diabetes har även bukfetma och övervikt. Bra matvanor kan i dessa fall bidra till förbättrad hälsa. När det gäller personer på äldreboende så kan det vara bra att ha lite hull så rekommendation om viktminskning gäller inte för alla.  

Det är viktigt att de som gör i ordning frukosten också förstår sig på kosten. Som exempel innehåller frukostflingor och ljust bröd mycket socker och snabba kolhydrater som höjer blodsockernivån snabbt. Bättre då med havregrynsgröt och grovt knäckebröd eller annat bröd med fullkorn. Rotfrukter, vitkål och broccoli är nyttigare än gurka och tomat. Ärtor, böner och linser är rika på både fibrer och protein och bidrar till att stabilisera blodsockervärdet. Det kan även vara en bra ersättning för fläsk och nötkött. Rapsolja och olivolja är bättre än smör och margarin.  

I Sverige äter de flesta för mycket salt. Mer än en tesked per dygn är skadligt. För den som har diabetes medför det en risk att kroppen samlar på sig natrium som kan bidra till att blodtrycket höjs.  

Broschyren Kost vid diabetes – En vägledning beskriver fyra olika typer av kost som alla har visats kunna påverka diabetes positivt. Tänk också på att munhälsan påverkar förmågan att äta.

Reflektionsfrågor - diabeteskost
Undersköterska och vårdbiträde:
- Har ni tydliga instruktioner för hur frukosten ska serveras till var och en av de boende?
- Får ni fortbildning när det gäller kosthållning regelbundet?

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
- Finns det goda förutsättningar att ge de boende stöd i att äta rätt?
- Hur arbetar ni med att motivera de boende att välja hälsosam mat?
- Har ni återkommande utbildningar eller reflektioner kring hur ni tillsammans kan arbeta med kosthållningen på boendet?  

Boende och närstående:
- Får du bra råd när det gäller kosthållningen?
- Hur stort utrymme för självbestämmande finns det när det gäller att välja vilken mat som serveras?

Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne
Kvalitet i äldreomsorgen

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
 • 2023-05-08 08:36

  Stafettpersonal

  Läs mer >>

  info
 • 2023-04-27 05:00

  Patient fick krypa på golvet

  Läs mer >>

  info
 • 2023-04-20 09:10

  Ny bok "Har mamma det bra - introduktion till äldreboendet"

  Läs mer >>

  info
 • 2023-12-07 04:00 05 Planering
  Samordnad vårdplanering
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2023-12-04 04:00 13 Hygien, 15 Handlingsberedskap, 12 Personlig omvårdnad
  Munvård - viktigare än många tror
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2023-12-01 04:00 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt
  Finns det utrymme för lite guldkant?
  info
 • 2023-11-30 00:00 14 Läkemedelshantering
  Har ni bra ordinationsunderlag för läkemedelshanteringen?
  info
 • 2023-11-27 04:00 09 Mat och måltid, 05 Planering, 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt
  Måste alla dagar vara likadana?
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2023-11-24 04:00 05 Planering, 19 Samhället utanför, 13 Hygien
  Fungerar beställningsrutinerna för verksamheten?
  Foto: Mostphotos
  info
comments powered by Disqus