Matkultur - Hur ser ni till att inte sillen hamnar på risgrynsgröten?

Mat är mer än bara näring, det är en viktig del av vårt kulturarv och en väg till att förstå och uppskatta andra kulturer. Den svenska matkulturen en blandning av tradition och innovation, med fokus på lokala råvaror och gemenskap vid matbordet. Det är en unik och omväxlande kultur som fortsätter att utvecklas och anpassas till moderna smaker och upplevelser.

Matkultur och vikten av att servera maten rätt


När vi serverar maten på rätt sätt, bevarar vi våra traditioner, skapar en känsla av gemenskap och visar respekt för mångfalden i vår värld. Så nästa gång du sätter dig ner vid matbordet, tänk på de rika matkulturerna runt om i världen och hur du kan hedra dem genom att servera maten på rätt sätt.Vår matkultur är viktig för oss. För den som kommer från en annan kultur kan allt kännas främmande. Det är då viktigt att ha tydliga instruktioner så att inte serveringen blir helt fel. Vi förväntar oss att få julmaten i viss ordning på julbordet. För den som aldrig sett dopp i grytan måste detta kännas exotiskt.

Idag kan många olika högtider firas på ett äldreboende, de kan vara ett traditionellt svenskt midsommarfirande eller en högtid som firats i ett annat land i många år och som den boende skulle uppskatta att få fortsätta att fira på äldreboendet. Måltider ihop med högtidsfirandet är ofta mycket viktig för den äldre. Om jag skulle servera en traditionell japansk eller persisk måltid skulle jag få stora problem. Jag har ingen aning om hur maten ska se ut eller i vilken ordning olika delar av måltiden ska serveras. På samma sätt måste det vara för den som kommer från ett annat land.  

Mångfalden av matkulturer


Mat är inte bara bränsle för kroppen; det är också en viktig del av vår kultur, tradition och identitet. Olika delar av världen har sina unika matkulturer, och hur maten serveras spelar en betydande roll i att bevara och fira denna mångfald. Världen är en smältdegel av kulturer, och varje kultur har sina egna unika matvanor, recept och traditioner. Från kryddstark indisk curry till delikat japansk sushi, från hjärtlig italiensk pasta till smakrika mexikanska tacos, varje matkultur bär på en skatt av smaker och rätter som har utvecklats över århundraden.

Mat som en del av kulturarvet


Maten är en viktig del av vårt kulturarv. Den berättar historier om våra förfäder, våra migrationer och våra ritualer. Genom maten kan vi förstå vår historia och känna samhörighet med vårt ursprung. När vi serverar maten på rätt sätt, hedrar vi våra förfäder och våra traditioner.

Måltiden skapar gemenskap


Att servera maten på rätt sätt är också en viktig del av att skapa en känsla av gemenskap. Måltider är ofta tidpunkter för familjer och samhällen att samlas, dela historier och skapa minnen. Olika kulturer har sina egna sätt att dela maten, som att äta med händerna i många afrikanska länder eller dela flera rätter som i Kina. Att följa dessa traditioner hjälper till att bygga starka band och främja samhörighet.

Respekt för andra kulturer


I en alltmer globaliserad värld är det viktigt att visa respekt för andra kulturer, inklusive deras matvanor. Att servera mat från olika kulturer på rätt sätt visar att vi värdesätter och respekterar mångfalden. Det hjälper också till att främja förståelse och tolerans mellan olika grupper.

Hur maten serveras gör skillnad


Hur maten serveras är lika viktigt som vad som serveras. Att använda rätt redskap, dukning och matlagningstekniker är avgörande för att upprätthålla äktheten och smaken hos en rätt. Till exempel, att äta sushi med pinnar och servera den på vackra keramikplattor är en del av den japanska matupplevelsen. På samma sätt är att äta spaghetti med en gaffel och sked och servera den i en djup tallrik en del av den italienska traditionen.

Det finns många traditioner eller saker som är självklara för en infödd svensk men som kanske inte alls är logiskt för den som kommer ur ett annat ursprung och vise versa. Det kan finnas många sätt att presentera hur maten ska serveras. Ett är att skicka med bilder på hur maten är tänkt att se ut efter uppläggningen på enheten. Många enheter får maten levererad från någon matleverantör och att be dem att faktiskt skicka med en bild på det tänkta upplägget är inte  ett överkrav.  

Vad är unikt i den svenska matkulturen


Den svenska matkulturen är unik och mångsidig, med en kombination av traditionella rätter och moderna influenser. Här är några unika drag i den svenska matkulturen:
Smörgåsbordet: Smörgåsbordet är en klassisk svensk mattradition som erbjuder ett brett urval av rätter och tillbehör. Det inkluderar sill i olika smaker, lax, köttbullar, prinskorv (små korvar), knäckebröd, och olika sorters ost. Smörgåsbordet är särskilt populärt vid högtider som jul och påsk.
Fika: är en svensk institution som innebär att ta en paus för att njuta av en kopp kaffe eller te tillsammans med en bit kaka eller bulle. Det är en social ritual som håller människor samman och uppmuntrar till avkoppling och samtal.
Surströmming: är en kontroversiell svensk maträtt som består av fermenterad sill. Det har en stark lukt och är en smakupplevelse som delar åsikterna, men för många svenskar är det en del av sin kulturarv och en traditionell del av höstens festligheter.
Lingon: är en vanlig ingrediens i den svenska matkulturen och används som tillbehör till många rätter. Lingonsylt serveras ofta med köttbullar och andra kötträtter, och den syrliga smaken balanserar väl mot det salta och feta.
Knäckebröd: är ett traditionellt svenskt bröd som är tunt, krispigt och håller länge. Det har varit en viktig del av den svenska kosten i århundraden och är fortfarande mycket populärt.
Julbordet: Julen är en högtid med många traditionella rätter i Sverige. Julbordet inkluderar vanligtvis saker som julskinka, prinskorv, köttbullar, gröt, och olika sorters sill. Risgrynsgröt serveras ofta som efterrätt med en mandel gömd i, och den som hittar mandeln får en present.
Hållbarhet: Svenskarna är kända för sitt engagemang för hållbarhet och ekologiska produkter. Detta återspeglas i matkulturen genom en ökad efterfrågan på närproducerade och ekologiska livsmedel samt ett intresse för att minska matsvinnet.
Influenser från andra kulturer: Modern svensk matkultur är också påverkad av globala trender och internationella kök. Du hittar restauranger som serverar allt från thailändsk curry till hamburgare och sushi i svenska städer.

Läs mer:Näringsbehov

Reflektion - matkultur
Undersköterskor och vårdbiträden:
- Vad gör ni för att stötta varandra så att mat blir upplagd på ett trevligt och aptitligt sätt?
- Har ni bra rutiner så att inte efterrättens sylt hamnar på fisken eller sillen hamnar på risgrynsgröten?
- Vissa har passerad kost, hur gör ni för att den ska se god ut?
- Gör ni vishäften och stimulerar till allsång eller annan aktivitet i samband med högtider eller andra festliga måltider?

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
- Vad gör ni för att de äldre ska få vackert upplagda måltider?
- Går det att få er matleverantör att de skicka med bilder på hur maten är tänkt att serveras?
- Går ni någon gång ut och tittar på hur det ser ut på tallrikarna när maten serveras?
- Ingår snaps, öl och vin någon gång till  det som serveras?

Boende och närstående:
- Upplever du att personalen har god kunskap om matkultur och vad som är viktigt för din närstående i samband med måltider?

Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne
Kvalitet i äldreomsorgen

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
 • 2023-05-08 08:36

  Stafettpersonal

  Läs mer >>

  info
 • 2023-04-27 05:00

  Patient fick krypa på golvet

  Läs mer >>

  info
 • 2023-04-20 09:10

  Ny bok "Har mamma det bra - introduktion till äldreboendet"

  Läs mer >>

  info
 • 2024-06-20 04:00 13 Hygien
  Så upptäcker du smittspridning snabbt och implementerar effektiv kohortvård på äldreboendet
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2024-06-17 04:00 12 Personlig omvårdnad, 05 Planering, 13 Hygien
  Hur känslan av att få känna sig fin påverkar välbefinnandet på äldreboende
  Bild: Pixabay
  info
 • 2024-06-15 04:33 14 Läkemedelshantering
  Har ni många läkemedelsavvikelser?
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2024-06-13 04:00 04 Bemötande, 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt, 05 Planering
  Så planerar omsorgspersonal meningsfull egen tid för boende på äldreboendet
  Foto - Frugan - Mostphotos
  info
 • 2024-06-10 04:00 09 Mat och måltid
  Så ger balansen mellan mat, motion och medicin livskvalitet vid diabetes
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2024-06-03 04:00 03 Ledarskap, 18 Arbetsmiljö och utveckling, 08 Förebyggande o lokaler
  Sammanhanget mellan arbetsmiljö och patientsäkerhet på äldreboendet - Hur en god arbetsmiljö främjar patientsäkerheten
  Foto: Mostphotos
  info
comments powered by Disqus

Skriv upp dig till
Vårdpraktikans nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev