"Matsvinnsmätning på äldreboenden - så förbättrar du näringsintag och minskar svinn"

Systematisk matsvinnsmätning är nyckeln till att förbättra näringstillförsel, minska kostnader och höja måltidskvalitén på äldreboenden. Genom att mäta, analysera och anpassa kan undernäring förebyggas och livskvaliteten höjas.

Matsvinn på äldreboenden - ett verktyg för bättre näringstillförsel


Matsvinnsmätning som kvalitetsindikator
Att systematiskt mäta matsvinn ger viktig kunskap om:
- Hur mycket av den serverade maten som faktiskt konsumeras
- Vilka måltider eller rätter som ofta lämnas orörda
- Möjliga brister i näringstillförsel

Varför är matsvinnsmätning viktigt?


Bekämpa undernäring
- Upp till 50% av äldre på boenden riskerar undernäring
- Näringsberäkningar blir meningslösa om maten inte äts

Förbättra måltidskvalitén
- Identifiera vilka rätter som inte uppskattas
- Anpassa portioner efter individuella behov

Ekonomiska vinster
- Mindre svinn ger lägre livsmedelskostnader
- Resurser kan omfördelas till högre kvalitet

Så implementerar du matsvinnsmätning


Grundläggande mätmetoder


Tallrikssvinn
- Väg eller bedöm rester efter varje måltid
- Dokumentera i enkel protokoll

Kylskåpskontroll
- Registrera oanvända matvaror som kasseras
- Analysera mönster över tid

Analys och åtgärder


Chefens ansvar
- Säkerställ rutiner för regelbunden mätning
- Allokera resurser för uppföljning

Kökspersonalens roll
- Anpassa portioner efter ålder och aktivitetsnivå
- Experimentera med små förändringar i matlagning

Vårdpersonalens insatser
- Observera och rapportera ätbeteenden
- Ge feedback till köket om preferenser

Dokumentation och uppföljning


Sjuksköterskans uppgift
- Koppla matsvinn till näringsstatus
- Flagga riskpersoner för extra uppföljning

Månadsvis utvärdering
- Analysera trender i svinnmängder
- Justera menyer och serveringssätt

Praktiska tips för minskat matsvinn


För de boende
- Erbjud mindre portioner med möjlighet till påfyllning
- Anpassa matkonsistens efter tuggförmåga
- Skapa trevlig matmiljö som stimulerar aptit

För köket
- Lagra och hantera råvaror optimalt
- Använd rester kreativt i soppor och grytor
- Samarbeta med boendet om preferenser

Reflektionsfrågor - Matsvinn


Undersköterska och vårdbiträde
- Vilka boende tenderar att lämna mest mat?
- Hur kan du göra måltiderna mer tilltalande?

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut
- Vilka rätter genererar mest svinn och varför?
- Hur kan ni anpassa inköp och beställningar efter svinn?

Boende och anhöriga
- Vad skulle få dig/den äldre att äta mer?
- Vilka mattraditioner är viktiga att bevara?

Läs mer
Läs mer om miljöpåverkan
Läs mer om näring och undernäring
Läs mer om näringsbehov
Läs mer om mellanmål
Läs mer om nattfasta
Läs mer om specialkost
Läs mer om avfallshantering
Läs mer om varuförsörjning


Ytterligare resurser


Livsmedelsverket: Råd om matsvinnsreducering i vård och omsorg
SKR: Handbok "Matsvinn i äldreomsorgen - praktiska lösningar"
Socialstyrelsen: Riktlinjer för nutrition i äldreomsorg (2022)



Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne - Bättre vård varje dag

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
  • 2023-05-08 08:36

    Stafettpersonal

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-27 05:00

    Patient fick krypa på golvet

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-20 09:10

    Ny bok "Har mamma det bra - introduktion till äldreboendet"

    Läs mer >>

    info
  • 2025-09-17 04:00 07 Riskhantering
    Har ni haft personer boende hos er med behov av skyddad identitet?
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2025-09-15 04:44 19 Samhället utanför
    Kolla alltid vad det kostar innan ni tackar ja till äldreboende.
    Foto-Roland-Magnusson-Mostphotos-webb
    info
  • 2025-09-12 04:00 14 Läkemedelshantering
    Effektiv hantering av läkemedelsgenomgångar på äldreboendet - Vad en läkemedelsberättelse bör innehålla
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2025-09-08 04:00 16 Sjukdom och död
    Kunskapsutvecklingen inom sårvården går fort. Hänger du med?
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2025-09-04 04:00 07 Riskhantering
    Arbetar ni med BPSD-registret?
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2025-09-01 04:00 09 Mat och måltid
    Har ni boende som återkommande har problem med trög mage?
    Foto: Mostphotos
    info

Skriv upp dig till
Vårdpraktikans nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev