Många av våra äldre har livserfarenheter som kan vara till gagn för andra.

Levande bibliotek har blivit ett populärt erbjudande i delar av landet. Ofta handlar det om att en person som haft en allvarlig sjukdom berättar om sina erfarenheter från vård och behandling. Kanske går det att göra varianter av detta på äldreboendet.  

Foto: Mostphotos

Den som har erfarenhet som patient eller närstående kan ha mycket att bidra med i utvecklingen av hälso- och sjukvård. Levande bibliotek består av människor i olika åldrar med olika bakgrund och kompetenser. Personerna representerar någon sjukdomsgrupp eller är närstående. Gemensam nämnare är att de vill bidra med sina erfarenheter av hälso- och sjukvård. De kan medverka i till exempel projekt och utvecklingsarbete, på utvecklingsdagar, workshops, introduktionsutbildningar och konferenser.

Det ger gemene man möjlighet att ta del av olika berättelser och dra lärdom av detta. Att ha människor som berättar och ger råd utifrån sina egna erfarenheter av sjukdom eller funktionsnedsättning ger en kvalitet som aldrig den traditionella vården kan ge.  

Undersköterska: Skulle detta gå att använda i någon variant på äldreboendet? Kanske finns de personer som bott ett tag som skulle kunna ställa upp som fadder för nyinflyttade?  

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut: Skulle det gå att bjuda in personer som berättade om hur de hanterat olika sjukdomar? Skulle det gå att få in nytänkande kring diabetes, strokerehabilitering eller annan behandling?  

Boende eller närstående: Skulle ni kunna tänka er att bidra i gruppverksamhet eller har ni människor i ert nätverk som skulle kunna bidra med något?

Aktuellt i media
 • 2024-02-22 04:00 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt
  Care for the soul, forest and nature
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2024-02-19 04:00 09 Mat och måltid
  Do the residents get the nutrients they need?
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2024-02-15 04:00 05 Planering
  Ability to handle constant changes
  Foto: Pixabay
  info
 • 2024-02-14 11:10
  Patient Safety Report
  info
 • 2024-02-12 04:00 07 Riskhantering, 19 Samhället utanför
  What kind of patient injury insurance do you have?
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2024-02-08 04:00 14 Läkemedelshantering
  Quality review of drug management
  Foto: Mostphotos
  info
comments powered by Disqus