Din mamma jobbar inte här!!

Uppmanande lappar kan vara ett tecken på att arbetsplatsen inte fungerar så bra.  

På vissa enheter finns en tendens att skriva lappar om allt. De vanligaste exemplen på lappsjuka är ”Din mamma jobbar inte här” över diskbänken eller på toaletten. Den värsta och mest meningslösa uppmaning jag sett är ”Stoppa inga gafflar i brödrosten”. Andra vanliga är torka av skorna, häng av ytterkläderna. Det händer att man kommer in på enheter där väggar och dörrar har så mycket uppmaningar att det är omöjligt att se dem.  

I trafiksäkerhetsarbetet har man insett att med för mycket information så blir det till sist att man inte ser skogen för alla träd. Trafiksäkerhetsverket har därför rensat och rensar fortlöpande för att begränsa mängden information vi trafikanter ska behöva ta ställning till.  

På arbetsplatser förekommer denna typ av uppmaning alltför ofta. Vem tror att personalen spritar händerna oftare för att det finns en lapp om att sprita händerna i anslutning till flaskan med handsprit? Och är det verkligen så att den som lämnar sin kaffekopp utan att diska slutar att göra det för att det sitter en lapp där.  

Visst kan man bli irriterad på en arbetsplats för sådant som inte fungerar. Jag blev själv äcklad på en arbetsplats när jag hittade en nästan ett år gammal mjölkförpackning i kylskåpet i personalrummet. Men vad hjälper en lapp mot sådant. Troligen är det någon som glömt att de ställt in den där och sen visar det på att det saknas en rutin för att göra rent kylskåpet. Det bör väl ändå vara vårt gemensamma ansvar.  

Lätt aggressiva lappar med moraliserande budskap hjälper inte. Inte heller att gå till chefen och gnälla. Bästa sättet att få till en förändring är att prata utifrån hur du själv känner det. Jag blir irriterad när det står en massa gammal disk på diskbänken och sur mjölk i kylskåpet. Jag skulle vilja att vi visade att vi tycker om varandra och bryr oss om vårt arbete genom att hålla våra gemensamma utrymmen trivsamma.  

Informationsskyltar kan vara motiverade vid tillfälliga behov exempelvis då enheten har spridning av vinterkräksjuka.

Undersköterska: Har ni onödiga lappar på enheten? Vem är det som sätter upp lapparna? Finns det lappar som borde gå att ta bort?

Chef och legitimerad personal: Hur är det med affischer och lappar med uppmaningar på enheten? Sitter det lappar som är onödiga? Hur är tonläget i uppmaningar på enheten? Finns det situationer där det är befogat att sätta upp lappar?  

Närstående: Är enheten ett hem eller en arbetsplats? Hur får ni som närstående information? Finns det lappar med uppmaningar uppsatta på synliga platser?  

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
 • 2022-05-03 07:10

  Gav dubbel maxdos morfin - patienter dog

  Läs mer >>

  info
 • 2022-04-28 16:05

  Avloppsrester lämnades kvar på golvet på äldreboende

  Läs mer >>

  info
 • 2022-04-28 13:23

  Man på äldreboende i Uppsala satte mat i halsen – avled

  Läs mer >>

  info
 • 2022-08-18 04:00 18 Arbetsmiljö och utveckling
  Arbetsmiljö och patientsäkerhet hänger ihop
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2022-08-15 04:00
  Döden
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2022-07-28 04:00 16 Sjukdom och död
  Livets sista tid
  info
 • 2022-07-18 04:00 16 Sjukdom och död, 04 Bemötande, 17 Psykisk hälsa
  Minnessvikt
  Foto: Mostphotos
  info
 • 2022-07-14 04:00 16 Sjukdom och död, 17 Psykisk hälsa
  Funktionsförändringar som påverkar nervsystemet
  info
 • 2022-07-11 04:00 02 Värdegrund, 17 Psykisk hälsa, 04 Bemötande
  Psykiskt välbefinnande
  Foto: Mostphotos
  info
comments powered by Disqus